METATEATRE (LES COSES DE LA FORMA)

L'espectacle

Publicat el 24/mai/08 per Dolors Vilarasau

Ahir a la Unió amb públic i actors a la platea del teatre, en una distribució de butaques a tres bandes, varem poder veure 'Les coses de la forma', una de les obres del Cicle Assaigs Oberts que, sota l'aixopluc del Lliure, dona sortida a projectes tutelats de postgraduats de l'Institut del Teatre, que es troben en aquesta fase intermèdia entre la titulació i la plena incorporació al món laboral. Ara, a través del conveni signat amb el Teatre de la Unió, alguns d'aquests espectacles d'artistes emergents arribaran al Teatre de la Unió.

El títol 'Les coses de la forma' ja dona pistes. És tracta d'un simulacre d'assaig de l'obra 'The shape of things', del guionista i dramaturg nord-americà Neil Labute, un autor que s'ha fet un espai en la línea dels seguidors d'autors de culte com David Mamet. L'obra de Labute 'La forma de les coses' s'ha representat amb un notable èxit al Teatre Lliure.

Aprofitant temes i personatges de l'obra de Labute, el dramaturg Aleix Aguilà escriu un guió propi a partir de les improvisacions dels actors sota el guiatge del director Àlex D. Capo, que simula un assaig de l'obra. L'obra original insinua una sèrie de temes interessants: els límits de l'art, l'ètica i l'estètica, la manipulació de l'art o el fons i la forma..., que no troben una plasmació, més enllà dels títols, en la dramatúrgia d'Aguilà.

Així la representació esdevé més aviat un pur divertiment -deuen ser les coses de la forma!-, un joc banal amb equivocs constants entre realitat i ficció sobre els problemes acadèmics, laborals i personals de cinc actors novells que parlen del seu món. Un muntatge endogàmic de teatre dins el teatre que tan diverteix la gent de la professió i que falta veure si diverteix de la mateixa manera el públic.

Un públic, entre els que hi havia molts companys dels actors, que va seguir amb complaença les interpretacions compactes dels cinc intèrprets, d'una obra amb algunes troballes i amb un bon ritme, més pròxima, però, al treball d'experimentació i de recerca d'un taller de l'Institut del Teatre que a una representació amb públic de pagament.

Desprès d'aquest assaig obert ens han quedat ganes de conèixer de primera mà l'obra de Labute que tan ha triomfat en el Lliure aquesta temporada. Podrem veure aquest esplèndid espectacle de Julio Manrique la propera temporada a La Unió?


Dolors Vilarasau


FITXA TÈCNICA

LES COSES DE LA FORMA
Espectacle col·lectiu. Dramatúrgia: Aleix Aguilà

Intèrprets: Francisco Baglietto “Pancho” (Pancho), Dafnis Balduz (Dafnis), Susanna García-Prieto (Susanna), Katia Klein (Katia), Santi Monreal (Santi)

Direcció: Àlex D. Capo

Producció: Associació Cultural Manel, Projecte “Assaig Obert” del Teatre Lliure, i Servei de Postgraduats de l'Institut del Teatre


TEATRE LA UNIÓ
Divendres, 23 de maig de 2008 .