Comença la vacunació contra el virus del papil·loma humà en nois de fins a 18 anys

Salut vol arribar a uns 150.000 joves nascuts entre el 2007 i 2010

Un infermer injectant la vacuna contra el virus del papil·loma humà a un noi de 17 anys / Foto: ACN (Gerard Ullastre)

Societat

Publicat divendres per Acn

Catalunya ha començat a vacunar nois d'entre 14 anys (que en facin 15 enguany) i 18 contra el virus del papil·loma humà (VPH). D'aquesta manera, des d'aquest abril els nois nascuts entre el 2007 i el 2010 poden rebre la vacuna. Serà amb una única dosi als Centres d'Atenció Primària (CAP). La protecció davant del VPH per prevenir sobretot el càncer de coll uterí va començar el curs 2008-09 per a les nenes que aleshores feien 6è de primària i, des del 2022-23, es vacuna també de forma sistemàtica els nens d'entre 11 i 12 anys. Els responsables del Departament de Salut volen arribar a uns 150.000 joves que fins ara per edat no havien pogut vacunar-se i fan una crida a 'protegir-se a ells i el conjunt de la població'.

Els nois des de 14 anys -que en facin 15 enguany- fins a 18 -inclosos- que estiguin interessats a vacunar-se poden sol·licitar hora al seu centre de salut de referència per rebre la vacuna. També ho poden fer les noies de fins a 25 que encara no s'hagin vacunat.

La vacuna protegeix contra la infecció del virus del papil·loma humà, que causa el 99,9% dels casos de coll d'úter. Els nois, igual que les noies, poden transmetre i infectar-se amb el VPH. Tot i que el càncer més freqüent per aquest virus és el de coll d'úter, els homes també poden patir càncer d'anus, penis i orofaringe, així com berrugues genitals no canceroses.

Les cobertures del VPH, segons el calendari de vacunacions (11-12 anys), se situen a Catalunya al voltant del 92% en noies i del 89% en nois. Salut espera arribar a uns percentatges similars, al voltant del 90%, en aquest grup de nois que es comença a vacunar ara.

La pauta de la vacuna del VPH és d’una única dosi. La vacuna s’havia administrat en anys anteriors amb una pauta de dues dosis, però ara es posa amb una única punxada, ja que les recomanacions internacionals estableixen que ja és suficient per quedar protegit.

Com en moltes vacunes, les reaccions locals més freqüents són envermelliment, dolor i inflamació en el lloc de la punxada, mentre que les reaccions generals més habituals són mal de cap i febre. En general, aquests efectes són d’una intensitat lleu o moderada i de curta durada.

Pel que fa a altres col·lectius, també s’amplia dels 26 als 45 anys la franja d’edat per a persones amb condicions de risc -per exemple, trasplantats- que podran rebre la vacuna, així com la revisió de les recomanacions de dosis necessàries per completar la pauta.

Un càncer que el món vol i pot eliminar

El de cèrvix o de coll d'úter és el primer càncer que el món s'ha compromès a eliminar a través d'una estratègia de l'Organització Mundial de la Salut (OMS). Molta població adulta ha estat exposada alguna vegada al llarg de la vida al virus del papil·loma humà i, tot i que la majoria d'infeccions per VPH es resolen soles, es calcula que en un 10% dels casos persisteixen. Un terç d'aquestes infeccions persistents causaran lesions precanceroses i algunes de les més severes acabaran evolucionant cap a un càncer.

La relació causal tan propera entre un virus i un càncer obre la porta a erradicar-lo en el cas del coll d'úter. A més de les vacunes, hi ha altres estratègies com els programes de prevenció a través de cribratges, que permeten detectar anomalies de forma precoç.

Altres novetats del calendari

Hi ha altres novetats en el calendari de vacunacions del 2025. D'una banda, s'avança la vacunació contra la tos ferina als adolescents d'11 i 12 anys, a 6è de primària (ara era als 14 anys). Salut vol vacunar els adolescents abans per guanyar protecció després que s'hagi detectat un augment de casos en aquesta franja d'edat. De l'altra, s'incorpora la vacuna del rotavirus als infants nascuts a partir del gener de 2025.