Ull Crític: el portal de Cugat Mèdia per a l’alfabetització mediàtica

01/06/2021

El mitjà públic fa un pas més en la seva aposta per fomentar una societat més crítica i plural

Cugat Mèdia posa en marxa Ull Crític, el portal per contribuir a l’alfabetització mediàtica. El mitjà públic de Sant Cugat, amb la seva missió de servei a la ciutadania, vol ser un vehicle que permeti assimilar la sobreinformació constant que afrontem cada dia a través del mòbil, les tauletes i els ordinadors. Sabem com detectar les fake news? Com sabem si allò que rebem al whatsapp és veraç o no abans de reenviar-lo? Qui hi ha al darrere d’allò que rebem i quins interessos té? Ull Crític oferirà eines i recursos per contribuir a tenir una població més preparada per al present i futur de la comunicació i les xarxes socials, a més d’una societat més crítica, més plural, més lliure.”Cugat Mèdia treballa per ser un referent en innovació”, afirma la directora de Cugat Mèdia, Mònica Lablanca. “És imprescindible donar eines als joves i infants per fomentar el seu esperit crític de consum de mitjans de comunicació”, afegeix. Per a Lablanca, som els mitjans de proximitat el qui ho hem de “liderar”.

Tots els mitjans de comunicació públics tenen una responsabilitat social i Cugat Mèdia afegeix un nou servei per a la ciutadania, que té dret a una informació veraç, ètica i de qualitat. Els continguts d’Ull Crític s’integraran dins la programació del mitjà públic de Sant Cugat, però l’activitat anirà més enllà, i inclourà accions que integraran tot el teixit social, educatiu i cultural de la ciutat. Ja fa temps que Cugat Mèdia treballa en la línia de l’alfabetització mediàtica a través d’entrevistes a experts i de xerrades a les escoles i instituts, i ara fa un pas més amb aquest portal, que inclourà més seccions i apartats que s’aniran actualitzant.

En aquesta època que vivim d’excés d’informació i molta confusió entre què és real i què no, Cugat Mèdia vol contribuir en dos aspectes clau per a la societat i per a nosaltres com a mitjà: garantir a la nostra ciutadania l’accés a una informació veraç i de qualitat, contrastada i honesta; però també empoderar les persones per fer una ciutadania més crítica vers la informació, i per tant més lliure i més plural.

I per arribar fins aquí, a Cugat Mèdia organitzem des de fa mesos un seguit d’activitats basades en visites al mitjà, divulgació de notícies, denúncia de ‘fake news’ i xerrades amb les quals pretenem fer una reflexió al voltant del concepte de què és notícia i què no, com es contrasta la informació, com un rumor acaba convertint-se en un fet noticiable i quin nivell de contrast ha de tenir una notícia abans de publicar-se. Cugat Mèdia organitza unes visites escolars basades en la inmersió dels i les alumnes en el món de la comnicació, on ells són els protagonistes i veuen de primera mà com és la feina en un mitjà de comunicació. El mitjà públic també compta amb la complicitat de centres i instituts de la ciutat, que fan una secció mensual a Ràdio Sant Cugat. Aquests alumnes són els encarregats de pensar, redactar i locutar el contingut d’aquestes peces radiofòniques que es poden escoltar en format podcast a la programació habitual de la ràdio.

“Volem que els ciutadans de Sant Cugat se sentin orgullosos del seu mitjà públic, que es posa amb Ull Crític al capdavant del periodisme de proximitat, de qualitat, ètic i integrador, en complicitat amb els insituts i les escoles”, subratlla Lablanca.

Més Notícies

Foto de la captura de pantalla que corre per WhatsApp / Foto: Cugat Mèdia

És falsa aquesta comunicació de l’Ajuntament sobre les sancions per no recollir les caques de gos

22/03/2024

L’escrit porta una capçalera falsa de l’Ajuntament i suplanta la signatura del regidor Àngel Pedrós. L’Ajuntament desmenteix la informació que s’ha difós mitjançant una nota falsa sobre la implementació d’una nova mesura per identificar els propietaris d’animals que no recullin els excrements de la via pública. L’escrit; que porta la capçalera de l’Ajuntament de Sant […]

Aquesta fotografia correspon a un accident i no a un robatori / Foto: Policia Local

FAKE NEWS: Un accident que passa per un robatori

10/11/2022

L’Ajuntament demana precaució amb les informacions que alerten sobre un increment dels robatoris a Mira-sol. L’avís respon a una publicació a Instagram en què s’assegura que s’han produït diversos robatoris a habitatges i trasters al barri als quals s’ha utilitzat un vehicle robat per encastar-lo contra les propietats. Segons ha informat el consistori, la informació publicada no és certa i la fotografia que l’acompanya correspon a l’accident d’una veïna en entrar a l’aparcament privat.

L'anglès, una de les extraescolars més sol·licitades / Foto: CC0 Pixabay

L’anglès, una de les extraescolars més sol·licitades: per què?

10/11/2022

Des dels més grans als més petits, bona part de la canalla dedica unes hores a la setmana fora de l’escola a l’aprenentatge de l’idioma més estudiat del món. Però per què les famílies busquen aquest reforç? Per quins mètodes d’aprenentatge es decideixen? Hi ha una edat idònia per començar a aprendre una segona llengua? I els resultats d’aquest aprenentatge, són els esperats? Cugat Mèdia busca respostes a aquestes i altres qüestions sobre l’anglès a través de veus expertes.

Joves a Sant Cugat amb motiu de l'Esplaiada 2022 / Foto: Ajuntament de Sant Cugat

Com acompanyar els infants en el pas cap a l’adolescència

10/11/2022

L’adolescència o pubertat és l’etapa de transició entre la infantesa i l’edat adulta. Es tracta d’un període vital que comença amb l’inici de l’ejaculació o la menstruació i que comporta alteracions fisiològiques, emocionals, relacionals, físiques i intel·lectuals. Cugat Mèdia ha parlat amb la pediatra del CAP Can Mates Jéssica Ortiz i amb l’especialista en educació afectiva i sexual, i fundadora de La Ciranda, Júlia Sánchez, per descobrir quina és la millor manera d’acompanyar les criatures en el descobriment d’aquesta nova fase.

Unes joves amb els seus portàtils dins una aula / Foto: Cugat Mèdia

Final de curs i selectivitat: com decidir què estudiar?

10/11/2022

Què volem ser de grans? Aquesta és una pregunta molt freqüent i més ara que s’apropen el final de curs i les proves d’accés a la universitat. Cugat Mèdia parla amb el formador de l’entitat santcugatenca EdBuilding Josep Lluís Serrano.

Una noia mirant el programa de televisió 'La isla de las tentaciones' / Foto: Cugat Mèdia

Adolescència i ‘reality shows’: Com evitar normalitzar conductes tòxiques

30/03/2022

El ‘reality show’ és un gènere televisiu que ja fa temps que s’emet a televisió. N’hi ha alguns de més antics, com ‘Gran Hermano’ i ‘Supervivientes’, i altre més actuals com ‘La Isla de las Tentaciones’. Aquest ha tingut un gran impacte i s’ha convertit en el fenomen televisiu més vist a Espanya entre els joves d’entre 16 i 34 anys.

Imatge d'arxiu d'una aula de l'escola Pi d'en Xandri / Foto: Lluís Llebot (Cugat Mèdia)

Com hauríem d’explicar la guerra als infants?

16/03/2022

La guerra a Ucraïna ha omplert els titulars de tots els mitjans de comunicació. El conflicte amb Rússia s’ha convertit en tema d’interès per a tothom, fins i tot dels infants, a casa i a les escoles.

‘El juego del calamar’: la sèrie que les criatures haurien d’evitar

18/10/2021

Què podem fer quan el contingut entra a casa o a l’escola? Cugat Mèdia en parla amb expertes ‘El juego del calamar’ és la sèrie de la qual tothom en parla. És una de les novetats de la plataforma Netflix, que tracta d’un grup d’adults que participen en una competició de jocs infantils en la […]