Les 5 fake news més habituals sobre les vacunes

16/07/2021

La majoria de la població catalana ja s’ha posat com a mínim una vacuna contra la COVID i recentment s’ha autoritzat la vacunació de la població entre 16 i 29 anys. Us expliquem les 5 fake news més habituals sobre els efectes de la Pfizer, l’AstraZeneca, la Moderna o la Jansenn.

No tenen components magnètics ni metalls pesats. Els vídeos virals de gent enganxant-se una moneda o un cobert i vinculant-ho a la vacuna han tingut molt d’èxit, però l’explicació deriva de factors com la humitat o, en alguns casos, de pressions prèvies per facilitar l’efecte. La realitat és que el percentatge de metalls que inclouen és inferior al de la majoria d’aliments i tampoc porten grafè, tal com es pot consultar al prospecte de les diferents vacunes. Tampoc és cert el vídeo que circula sobre l’autòpsia d’un cervell afectat pel grafè arran de les vacunes, ja que es va publicar per primer cop quan encara no hi havia pandèmia. L’altre teòric argument que vola per les xarxes, els estudis de la Universitat d’Almeria, ha estat desmentit i els intents de demostrar el contrari públicament han derivat en ridícul, com en el cas d’aquesta infermera d’Ohio.

No modifiquen el teu ADN. Un fragment de vídeo tret de context del director mèdic de Moderna, Tal Zaks, o un article de Richard Pomerantz sobre un altre tema són la principal base d’aquestes fake news. No és cert. Inocular ARN no pot provocar un canvi en l’ADN perquè no pot accedir al nucli de la cèl·lula.

No han provocat gairebé 14.000 morts ni 1,4 milions de ferits entre els vacunats. En aquest cas les dades de morts totals distribuïdes per EudraVigilance s’han atribuït a les vacunes, sense que hi hagi causalitat. Hi ha webs que se n’han fer ressò i el tuit amb les xifres circula per whatsapp a gran velocitat. Si reps el missatge no el reenviïs perquè és fals. Les úniques morts directes lligades a una vacuna són per trombosi, que en el cas d’Espanya només registra cinc casos.

No t’implanten cap microxip. Una de les principals teories de la conspiració apunta a un pla del creador de Microsoft, Bill Gates, per tenir tota la població mundial controlada. No té cap mena de base ni cap prova que ho aguanti.

Les mentides del directiu de Pfizer. Michael Yedon va treballar a la farmacèutica, però no va ser vice-president ni director científic. I no hi és des de 2011, així que no serveix com a base verídica de cap dels vídeos i entrevistes que s’han fet viral en què afirma coses com que és un invent que hi hagi infectats asimptomàtics, que hi haurà una tercera dosi de reforç sense que hagi passat cap control o que provoquin infertilitat, que és una fake news també molt habitual al costat de com afecta als al·lèrgics o a les dones embarassades.

Si tens dubtes sobre una informació de vacunes ens la pots fer arribar a ullcritic@cugat.cat.

Més Notícies

Captura d'un missatge de WhatsApp

Sexe al carrer, és notícia?

26/11/2024

Fa unes setmanes corrien per xarxes socials les imatges en vídeo de dues persones practicant sexe al bell mig del que semblaria la Rambla del Celler. El vídeo va arribar a la redacció de Cugat Mèdia un vespre a través d’un estudiant en pràctiques que de seguida ho va exposar a la periodista que portava […]

Dades d'ús del mòbil de joves / Foto: Cugat Mèdia

Els joves parlen: ‘No som conscients del temps que es perd amb el mòbil’

27/09/2024

Cugat Mèdia parla amb dos adolescents per conèixer l’ús que fan del telèfon mòbil FOMO són les sigles en anglès de ‘Fear of missing out’, és a dir, la por de perdre’s el que està passant. Això s’ha convertit en lema de vida per a molts adolescents, fins al punt que la necessitat d’estar amb […]

Imatge de la falsa comunicació

És falsa aquesta comunicació de l’Ajuntament sobre les sancions per no recollir les caques de gos

22/03/2024

L’escrit porta una capçalera falsa de l’Ajuntament i suplanta la signatura del regidor Àngel Pedrós. L’Ajuntament desmenteix la informació que s’ha difós mitjançant una nota falsa sobre la implementació d’una nova mesura per identificar els propietaris d’animals que no recullin els excrements de la via pública. L’escrit; que porta la capçalera de l’Ajuntament de Sant […]

Aquesta fotografia correspon a un accident i no a un robatori / Foto: Policia Local

FAKE NEWS: Un accident que passa per un robatori

10/11/2022

L’Ajuntament demana precaució amb les informacions que alerten sobre un increment dels robatoris a Mira-sol. L’avís respon a una publicació a Instagram en què s’assegura que s’han produït diversos robatoris a habitatges i trasters al barri als quals s’ha utilitzat un vehicle robat per encastar-lo contra les propietats. Segons ha informat el consistori, la informació publicada no és certa i la fotografia que l’acompanya correspon a l’accident d’una veïna en entrar a l’aparcament privat.

L'anglès, una de les extraescolars més sol·licitades / Foto: CC0 Pixabay

L’anglès, una de les extraescolars més sol·licitades: per què?

10/11/2022

Des dels més grans als més petits, bona part de la canalla dedica unes hores a la setmana fora de l’escola a l’aprenentatge de l’idioma més estudiat del món. Però per què les famílies busquen aquest reforç? Per quins mètodes d’aprenentatge es decideixen? Hi ha una edat idònia per començar a aprendre una segona llengua? I els resultats d’aquest aprenentatge, són els esperats? Cugat Mèdia busca respostes a aquestes i altres qüestions sobre l’anglès a través de veus expertes.

Joves a Sant Cugat amb motiu de l'Esplaiada 2022 / Foto: Ajuntament de Sant Cugat

Com acompanyar els infants en el pas cap a l’adolescència

10/11/2022

L’adolescència o pubertat és l’etapa de transició entre la infantesa i l’edat adulta. Es tracta d’un període vital que comença amb l’inici de l’ejaculació o la menstruació i que comporta alteracions fisiològiques, emocionals, relacionals, físiques i intel·lectuals. Cugat Mèdia ha parlat amb la pediatra del CAP Can Mates Jéssica Ortiz i amb l’especialista en educació afectiva i sexual, i fundadora de La Ciranda, Júlia Sánchez, per descobrir quina és la millor manera d’acompanyar les criatures en el descobriment d’aquesta nova fase.

Unes joves amb els seus portàtils dins una aula / Foto: Cugat Mèdia

Final de curs i selectivitat: com decidir què estudiar?

10/11/2022

Què volem ser de grans? Aquesta és una pregunta molt freqüent i més ara que s’apropen el final de curs i les proves d’accés a la universitat. Cugat Mèdia parla amb el formador de l’entitat santcugatenca EdBuilding Josep Lluís Serrano.