L’audiència d’internet supera la televisió per primer cop

01/09/2021

L’últim Estudi General dels Mitjans (EGM) va comportar una dada històrica: per primer cop internet va superar la televisió en audiència a Espanya. Així, la població ja fa servir més la xarxa que no la tradicional petita pantalla per informar-se, factor que s’accentua entre la gent jove. I és fa més necessari que mai que hi hagi una bona educació mediàtica.

Cugat Mèdia aposta per l’alfabetització mediàtica en un moment clau de canvi en la forma de comunicar-nos i informar-nos. Si l’any 2012 l’audiència d’internet era del 40%, en menys d’una dècada la penetració ha pujat al 84% (34,6 milions de persones), xifra que segons la segona onada de l’EGM 2021 comporta desbancar per primera vegada en la història a la televisió (82%). I si posem la lupa en les dades referents als joves, la penetració d’internet puja fins al 97,2% entre els 14 i els 19 anys, 97,4% entre 20 i 24 i s’enfila fins al 97,9% entre 25 i 34. En canvi, a partir dels 65 baixa un terç i en els més grans de 75 només és del 36,4%, mentre que en el cas de la TV es dona el factor contrari i l’accés dels menors de 34 anys va a la baixa com mostra que un 25% ja no hi accedeixi mai.

Amb tot plegat, cal tenir en compte també que les xifres no inclouen encara la plataforma d’streaming Twitch o l’aplicació més descarregada arreu del món, Tik Tok. Ara mateix tant una com l’altra són dues referències absolutes del jovent en l’oci i faran que tots aquests números vagin a més en els pròxims anys. Al mateix temps aquests dies s’ha fet públic el Digital News Report de Reuters, on es destaca com a nivell global les xarxes socials no paren de créixer com la primera opció a l’hora de buscar notícies entre els menors de 34 anys, passant en un any del 26 al 34%, quan l’accés directe a les notícies via mitjans baixa del 25 al 18%. El canvi de tendència s’accentua encara més amb la premsa escrita, que ha passat en només 8 anys del 61 al 26% com a primera opció de la gent per informar-se.

Les dades de l’EGM ofereixen altres punts interessants com el domini absolut del mòbil com a aparell per accedir a internet. Així, en menys d’una dècada observem com el telèfon ens ha canviat la manera d’informar-nos i de comunicar-nos. Hi ha un allau constant de dades i notícies complicat de gestionar, han variat els canals de comunicació i com hi arribem i cal una educació mediàtica als centres educatius i als mitjans per saber distingir què és veritat i com ho gestionem i assimilem. Des de Cugat Mèdia volem oferir aquest servei a la població a través del web Ull Crític (ullcritic@cugat.cat).

Més Notícies

Captura d'un missatge de WhatsApp

Sexe al carrer, és notícia?

26/11/2024

Fa unes setmanes corrien per xarxes socials les imatges en vídeo de dues persones practicant sexe al bell mig del que semblaria la Rambla del Celler. El vídeo va arribar a la redacció de Cugat Mèdia un vespre a través d’un estudiant en pràctiques que de seguida ho va exposar a la periodista que portava […]

Dades d'ús del mòbil de joves / Foto: Cugat Mèdia

Els joves parlen: ‘No som conscients del temps que es perd amb el mòbil’

27/09/2024

Cugat Mèdia parla amb dos adolescents per conèixer l’ús que fan del telèfon mòbil FOMO són les sigles en anglès de ‘Fear of missing out’, és a dir, la por de perdre’s el que està passant. Això s’ha convertit en lema de vida per a molts adolescents, fins al punt que la necessitat d’estar amb […]

Imatge de la falsa comunicació

És falsa aquesta comunicació de l’Ajuntament sobre les sancions per no recollir les caques de gos

22/03/2024

L’escrit porta una capçalera falsa de l’Ajuntament i suplanta la signatura del regidor Àngel Pedrós. L’Ajuntament desmenteix la informació que s’ha difós mitjançant una nota falsa sobre la implementació d’una nova mesura per identificar els propietaris d’animals que no recullin els excrements de la via pública. L’escrit; que porta la capçalera de l’Ajuntament de Sant […]

Aquesta fotografia correspon a un accident i no a un robatori / Foto: Policia Local

FAKE NEWS: Un accident que passa per un robatori

10/11/2022

L’Ajuntament demana precaució amb les informacions que alerten sobre un increment dels robatoris a Mira-sol. L’avís respon a una publicació a Instagram en què s’assegura que s’han produït diversos robatoris a habitatges i trasters al barri als quals s’ha utilitzat un vehicle robat per encastar-lo contra les propietats. Segons ha informat el consistori, la informació publicada no és certa i la fotografia que l’acompanya correspon a l’accident d’una veïna en entrar a l’aparcament privat.

L'anglès, una de les extraescolars més sol·licitades / Foto: CC0 Pixabay

L’anglès, una de les extraescolars més sol·licitades: per què?

10/11/2022

Des dels més grans als més petits, bona part de la canalla dedica unes hores a la setmana fora de l’escola a l’aprenentatge de l’idioma més estudiat del món. Però per què les famílies busquen aquest reforç? Per quins mètodes d’aprenentatge es decideixen? Hi ha una edat idònia per començar a aprendre una segona llengua? I els resultats d’aquest aprenentatge, són els esperats? Cugat Mèdia busca respostes a aquestes i altres qüestions sobre l’anglès a través de veus expertes.

Joves a Sant Cugat amb motiu de l'Esplaiada 2022 / Foto: Ajuntament de Sant Cugat

Com acompanyar els infants en el pas cap a l’adolescència

10/11/2022

L’adolescència o pubertat és l’etapa de transició entre la infantesa i l’edat adulta. Es tracta d’un període vital que comença amb l’inici de l’ejaculació o la menstruació i que comporta alteracions fisiològiques, emocionals, relacionals, físiques i intel·lectuals. Cugat Mèdia ha parlat amb la pediatra del CAP Can Mates Jéssica Ortiz i amb l’especialista en educació afectiva i sexual, i fundadora de La Ciranda, Júlia Sánchez, per descobrir quina és la millor manera d’acompanyar les criatures en el descobriment d’aquesta nova fase.

Unes joves amb els seus portàtils dins una aula / Foto: Cugat Mèdia

Final de curs i selectivitat: com decidir què estudiar?

10/11/2022

Què volem ser de grans? Aquesta és una pregunta molt freqüent i més ara que s’apropen el final de curs i les proves d’accés a la universitat. Cugat Mèdia parla amb el formador de l’entitat santcugatenca EdBuilding Josep Lluís Serrano.