Espanya, el país més preocupat per la desinformació
Com digerir el volum inabastable d’informació que ens arriba cada dia pel mòbil i les diferents pantalles? Aquesta és una de les principals preocupacions de l’alfabetització mediàtica i des d’Ull Crític mirem d’oferir-vos eines per afrontar-ho. La gent cada cop és més conscient de la necessitat de saber si allò que rep és veraç i més tenint en compte que Espanya és el país de la Unió Europea on els ciutadans declaren estar més preocupats per la desinformació.
L’informe Digital News Report de l’agència Reuters analitza l’estat de la informació i l’accés a ella des de tots els punts del planteta. I si fem un cop d’ull a Espanya les dades són clares: el 67% de la població està preocupada per la desinformació. Les xifres no s’aturen aquí i indiquen que l’estat espanyol és capdavanter a Europa en la inquietud provocada pels efectes de les mentides sobre la pandèmia generades des del govern i des dels diferents partits i actors polítics. A Ull Crític ja hem tractar per exemple les fake news més freqüents sobre les vacunes i mirarem d’ajudar a reduir la inquietud d’aquest 50% que admet estar preocupat per la desinformació que els pot arribar a través de les xarxes socials i la missatgeria.
La ciutadania apunta a Facebook i Whatsapp com les dues principals plataformes per a la circulació de fake news, però ens poden arribar per moltes vies i la tendència apunta que els temps canvien, com mostra que els joves ja utilitzen també els influencers de Tik Tok i Instagram com a font d’informació. Per això Ull Crític treballa per fomentar l’alfabetització mediàtica, així que si tens dubtes sobre informacions o notícies que t’arriben al mòbil no dubtis a fer-nos-les arribar a ullcritic@cugat.cat.