Usuària dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya

Certeses i mentides sobre el coronavirus

17/07/2020

Cugat Mèdia respon de la mà de dos viròlegs dubtes sobre la transmissió del SARS-Cov-2.

El coronavirus segueix entre nosaltres i aquests mesos de pandèmia han servit per conèixer-lo millor, però també per generar falsos mites sobre la seva transmissió i el seu tractament. Cugat Mèdia resol aquestes preguntes de la mà de dos membres del grup d’investigació de coronavirus de l’IRTA-CReSAJoaquim Segalés i Júlia Vergara-Alert.

El virus es transmet per l’aire?
Segalés explica que encara hi ha incògnites en aquest aspecte. Si bé s’ha trobat presència de partícules a l’aire amb una permanència de fins a una hora si es deixa anar en un espai tancat una quantitat elevada o molt elevada de virus, cal recordar que es necessita una concentració important del virus per arribar a contagiar-se. De la mateixa manera, una interacció molt breu amb algú contagiat també limita molt la transmissió.

Es pot transmetre a través de superfícies?
Sí, especialment si no són poroses (com el plàstic i, sobretot, l’alumini), però ens trobem en la mateixa situació que en l’anterior pregunta. Una concentració petita de virus és difícil que generi una infecció suficient. Això sí, Vergara-Alert assenyala que és convenient desinfectar correctament les superfícies, especialment als llocs públics i al transport. Segalés demana, això sí, sentit comú, no cal desfer-se de tot l’alumini de casa.

La temperatura afecta el virus?
Aquest virus no aguanta bé la calor i la sequera. Amb humitat relativa elevada i temperatura baixa es manté viable més temps. Però el problema en aquest cas és que es transmet a través de les vies nasals i que en concentracions de gent molt a prop els uns dels altres, es produeixen contagis faci fred o calor a l’exterior. Ens hauria agradat que hi haguessin menys casos, però es van donant petits brots a diferents parts del món. Per exemple, en llocs com escorxadors es continuen produint aquests contagis.

Banyar-se és segur?
Sí, tant a la platja com a la piscina, i també als rius, sempre que no hi hagi un gran nombre de persones. Es tracta, de nou, de mantenir les distàncies i l’aigua de les piscines i del mar ajuden a dissoldre qualsevol concentració de virus. ‘És més probable contagiar-se fora de l’aigua que a l’aigua’, remarca Segalés.

El virus prové d’algú que va menjar un ratpenat?
Prové originalment del ratpenat, però tot indica que hi va haver una espècie intermèdia que va ser hoste del virus abans de passar als humans. Cal remarcar que aquest salt entre espècies és habitual i que es produeix constantment però mai fins ara s’havia donat el cas que tingués la capacitat de transmetre’s entre humans tan fàcilment.

Per què és efectiva la mascareta, la distància social i la higiene de mans?
Les microgotes en les quals viatja el virus és d’entre un metre i un metre i mig, que es pot ampliar en el cas d’estar corrent o fent algun tipus d’esport. La mascareta actua com a barrera, bé sigui de tela, les higièniques, o amb filtre per evitar que el virus accedeixi al nostre cos a través de les vies respiratòries. En la mateixa línia, la higiene de mans evita la transmissió quan ens toquem. Un sabó normal i corrent inactiva el virus. Vergara-Alert remarca, però, que la neteja ha de ser a consciència, que no n’hi ha prou amb passar-hi una mica d’aigua.

Beure o injectar-se lleixiu et pot protegir?
No. Encara que tingui propietats desinfectants, l’única cosa que podria aconseguir és eliminar el virus als llocs on passi, però no evitar-ne la replicació. Això, evidentment, si no es té en compte la resta d’efectes perjudicials que pugui tenir. El lleixiu, en molt petites quantitats, pot servir per desinfectar superfícies o alguns aliments, però sempre dissolt en molta aigua i amb precaució.

Hi ha medicaments contra el coronavirus ja o només serveixen per atenuar-ne els símptomes?
Es treballa ara amb fàrmacs utilitzats en altres malalties i que han demostrat tenir algunes propietats per aturar els símptomes del virus. Ja han passat totes les regulacions i per tant poden servir per pal·liar alguns casos. L’ideal, explica Vergara-Alert, seria trobar un fàrmac específic, però de moment no s’ha pogut fer. S’han trobat alguns medicaments, assenyala Segalés, com el remdesivir o els corticoides en casos d’inflamacions molt greus, tot i que no té efecte antivíric. En el cas de la hidroxiclorina, hi ha estudis que hi donen suport i d’altres que no. ‘Hi ha molt camí per córrer’, conclou.

Les mascotes poden contagiar el virus?
Els gats, sobretot, i els gossos en menor mesura, són susceptibles a la infecció. I sabem que els gats poden transmetre’l entre ells, però cal tenir en compte diversos aspectes pel que fa a la transmissió a les persones. Un gat, si s’ha infectat, ho ha fet del seu propietari, per tant ja haurà passat aquesta situació i la resta de la família és més probable que es contagiï de les persones que del mateix animal. Per arribar a infectar-se, una persona que vingués de fora hauria de tenir un contacte molt directe. ‘No podem dir que és impossible, però sí negligible, no hi ha ni un sol cas on s’hagi transmès a una persona’, conclou Segalés. Això sí, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) recomana rentar-se les mans i les potes als animals domèstics, però no només pel coronavirus.

Els aires condicionats transmeten la malaltia?
D’entrada, no, però la informació sobre el tema és molt limitada. Sabem que la incidència és molt limitada. Si som en un lloc molt petit, amb molta gent i durant molta estona correm el risc de contagiar-nos, però no per acció de l’aire condicionat sinó per la resta de factors. Això sí, cal prendre precaucions per evitar que recirculin el mateix aire i sempre en la mateixa direcció.

Més Notícies

Dades d'ús del mòbil de joves / Foto: Cugat Mèdia

Els joves parlen: ‘No som conscients del temps que es perd amb el mòbil’

27/09/2024

Cugat Mèdia parla amb dos adolescents per conèixer l’ús que fan del telèfon mòbil FOMO són les sigles en anglès de ‘Fear of missing out’, és a dir, la por de perdre’s el que està passant. Això s’ha convertit en lema de vida per a molts adolescents, fins al punt que la necessitat d’estar amb […]

Imatge de la falsa comunicació

És falsa aquesta comunicació de l’Ajuntament sobre les sancions per no recollir les caques de gos

22/03/2024

L’escrit porta una capçalera falsa de l’Ajuntament i suplanta la signatura del regidor Àngel Pedrós. L’Ajuntament desmenteix la informació que s’ha difós mitjançant una nota falsa sobre la implementació d’una nova mesura per identificar els propietaris d’animals que no recullin els excrements de la via pública. L’escrit; que porta la capçalera de l’Ajuntament de Sant […]

Aquesta fotografia correspon a un accident i no a un robatori / Foto: Policia Local

FAKE NEWS: Un accident que passa per un robatori

10/11/2022

L’Ajuntament demana precaució amb les informacions que alerten sobre un increment dels robatoris a Mira-sol. L’avís respon a una publicació a Instagram en què s’assegura que s’han produït diversos robatoris a habitatges i trasters al barri als quals s’ha utilitzat un vehicle robat per encastar-lo contra les propietats. Segons ha informat el consistori, la informació publicada no és certa i la fotografia que l’acompanya correspon a l’accident d’una veïna en entrar a l’aparcament privat.

L'anglès, una de les extraescolars més sol·licitades / Foto: CC0 Pixabay

L’anglès, una de les extraescolars més sol·licitades: per què?

10/11/2022

Des dels més grans als més petits, bona part de la canalla dedica unes hores a la setmana fora de l’escola a l’aprenentatge de l’idioma més estudiat del món. Però per què les famílies busquen aquest reforç? Per quins mètodes d’aprenentatge es decideixen? Hi ha una edat idònia per començar a aprendre una segona llengua? I els resultats d’aquest aprenentatge, són els esperats? Cugat Mèdia busca respostes a aquestes i altres qüestions sobre l’anglès a través de veus expertes.

Joves a Sant Cugat amb motiu de l'Esplaiada 2022 / Foto: Ajuntament de Sant Cugat

Com acompanyar els infants en el pas cap a l’adolescència

10/11/2022

L’adolescència o pubertat és l’etapa de transició entre la infantesa i l’edat adulta. Es tracta d’un període vital que comença amb l’inici de l’ejaculació o la menstruació i que comporta alteracions fisiològiques, emocionals, relacionals, físiques i intel·lectuals. Cugat Mèdia ha parlat amb la pediatra del CAP Can Mates Jéssica Ortiz i amb l’especialista en educació afectiva i sexual, i fundadora de La Ciranda, Júlia Sánchez, per descobrir quina és la millor manera d’acompanyar les criatures en el descobriment d’aquesta nova fase.

Unes joves amb els seus portàtils dins una aula / Foto: Cugat Mèdia

Final de curs i selectivitat: com decidir què estudiar?

10/11/2022

Què volem ser de grans? Aquesta és una pregunta molt freqüent i més ara que s’apropen el final de curs i les proves d’accés a la universitat. Cugat Mèdia parla amb el formador de l’entitat santcugatenca EdBuilding Josep Lluís Serrano.

Una noia mirant el programa de televisió 'La isla de las tentaciones' / Foto: Cugat Mèdia

Adolescència i ‘reality shows’: Com evitar normalitzar conductes tòxiques

30/03/2022

El ‘reality show’ és un gènere televisiu que ja fa temps que s’emet a televisió. N’hi ha alguns de més antics, com ‘Gran Hermano’ i ‘Supervivientes’, i altre més actuals com ‘La Isla de las Tentaciones’. Aquest ha tingut un gran impacte i s’ha convertit en el fenomen televisiu més vist a Espanya entre els joves d’entre 16 i 34 anys.

Imatge d'arxiu d'una aula de l'escola Pi d'en Xandri / Foto: Lluís Llebot (Cugat Mèdia)

Com hauríem d’explicar la guerra als infants?

16/03/2022

La guerra a Ucraïna ha omplert els titulars de tots els mitjans de comunicació. El conflicte amb Rússia s’ha convertit en tema d’interès per a tothom, fins i tot dels infants, a casa i a les escoles.