Cal preocupar-se per l’addicció dels joves als videojocs?
Els joves passen cada cop més temps a internet i els videojocs són una de les aficions més habituals. Fa uns dies es va fer viral la notícia d’un adolescent ingressat en un centre per l’addició al Fortnite, que d’immediat va generar debat. Us heu de preocupar si teniu fills i filles que hi juguin? Donem un cop d’ull a la notícia i les dades.
Si anem primer a la notícia veurem que hi ha més factors a tenir en compte i que no apareixen en els titulars ni en les captures de pantalla que circulen per whatsapp i a les xarxes socials. A tothom li va cridar l’atenció que un noi castellonenc de 15 anys passés dos mesos ingressat per tractar l’addicció al Fortnite , així que el cas es va fer viral i va aparèixer a tot arreu. Com acostuma a passar, la notícia va anar acompanyada de debats i consells sobre com s’ha de gestionar i de quin ha de ser el rol dels pares, però cal tenir en compte que es tracta d’un cas especial perquè l’adolescent havia perdut la mare un any abans, no ho havia superat (dol complex no resolt) i ja presentava diversos trastorns mentals previs com ansietat-fòbia social i trets d’una personalitat de clúster C (evitativa, dependent i obsessivo-compulsiva). L’addicció al videojoc va resultar una conseqüència d’aquesta sèrie de patologies, com passa en d’altres ocasions, en què apareixen patologies duals.
Si ens fixem en les xifres, fa uns dies es va publicar l’últim informe del ministeri de Sanitat espanyol sobre l’ús d’internet, que apunta que un 6,1% dels estudiants d’entre 14 i 18 anys pateix un trastorn potencial pel nombre d’hores i la importància que atorga als vídeojocs, amb un 26% dedicant-hi més de cinc hores al dia. La xifra puja al 12% quan l’enquesta se centra entre els qui admeten haver-hi jugat durant l’últim any. Hi ha un creixement, però baix i parlant de trastorn potencial, si bé cal tenir present que Fortnite i altres jocs ofereixen petites recompenses que són dosis de dopamina i ajuden a enganxar-s’hi.
Així, la notícia de l’adolescent enganxat al Fortnite es va fer viral, però com passa gairebé sempre cal anar més enllà del titular i informar-se per no generar una falsa alarma. L’alfabetització mediàtica té un rol clau en aquest procés i cal recordar que en l’entrada al món digital és important que els joves vagin de la mà dels pares per entendre la part positiva i la negativa i ajudar així a defugir possibles usos negatius o addicions.