Mèdia.cat recull al seu anuari silencis (i sorolls) informatius generats arran de la pandèmia

21/05/2021

Aquesta edició de l’anuari, la 10a, també inclou un dossier on es reflexiona sobre com informar sobre l’extrema dreta,

La Covid-19 va ser l’any passat (i encara enguany) el tema informatiu per excel·lència. Davant d’aquesta situació, l’observatori Mèdia.cat, en el seu anuari, no ha hagut de mirar cap a una altra banda per trobar temes que no han tingut el pes que mereixien als mitjans de comunicació. Així, l’Anuari Mèdia.cat 2020, que s’ha presentat aquest dijous a la seu de Pol·len Edicions, a la Floresta, recull peces sobre com la pandèmia ha afectat els col·lectius més vulnarables.Aquesta és la 10a edició de l’anuari, que també fa una mirada crítica a l’abordatge de la informació relativa a l’extrema dreta “sense amplificar el seu discurs ni fer propaganda”. Per al cocoordinador d’aquesta publicació, Víctor Yustres, ignorar aquests moviments polítics no és una opció, ja que, tal com s’ha vist amb la representació institucional que ha aconseguit al Parlament de Catalunya, no contribueix a fer que desapareguin. En tot cas, cal que els mitjans, i també els ciutadans crítics, actuïn d’una manera proactiva per contrarestar els discursos d’odi: “Vulnerar els drets humans no és una opció com qualsevol altra”, reflexiona Yustres.

Per tot plegat, l’anuari inclou una guia breu amb 13 accions que es poden emprendre per abordar informació de l’extrema dreta. “No reforçar els seus marcs mentals”, fer periodisme d’investigació per posar de relleu que aquestes formacions “compten amb persones que defensen el règim nazi” i fer preguntes sobre aquells temen “en què no tenen discurs”, com les pensions o els desnonaments.

L’Anuari Mèdia.cat 2020 es pot descarregar gratuïtament en format PDF i es pot comprar a les llibreries en format físic.

Més Notícies

Captura d'un missatge de WhatsApp

Sexe al carrer, és notícia?

26/11/2024

Fa unes setmanes corrien per xarxes socials les imatges en vídeo de dues persones practicant sexe al bell mig del que semblaria la Rambla del Celler. El vídeo va arribar a la redacció de Cugat Mèdia un vespre a través d’un estudiant en pràctiques que de seguida ho va exposar a la periodista que portava […]

Dades d'ús del mòbil de joves / Foto: Cugat Mèdia

Els joves parlen: ‘No som conscients del temps que es perd amb el mòbil’

27/09/2024

Cugat Mèdia parla amb dos adolescents per conèixer l’ús que fan del telèfon mòbil FOMO són les sigles en anglès de ‘Fear of missing out’, és a dir, la por de perdre’s el que està passant. Això s’ha convertit en lema de vida per a molts adolescents, fins al punt que la necessitat d’estar amb […]

Imatge de la falsa comunicació

És falsa aquesta comunicació de l’Ajuntament sobre les sancions per no recollir les caques de gos

22/03/2024

L’escrit porta una capçalera falsa de l’Ajuntament i suplanta la signatura del regidor Àngel Pedrós. L’Ajuntament desmenteix la informació que s’ha difós mitjançant una nota falsa sobre la implementació d’una nova mesura per identificar els propietaris d’animals que no recullin els excrements de la via pública. L’escrit; que porta la capçalera de l’Ajuntament de Sant […]

Aquesta fotografia correspon a un accident i no a un robatori / Foto: Policia Local

FAKE NEWS: Un accident que passa per un robatori

10/11/2022

L’Ajuntament demana precaució amb les informacions que alerten sobre un increment dels robatoris a Mira-sol. L’avís respon a una publicació a Instagram en què s’assegura que s’han produït diversos robatoris a habitatges i trasters al barri als quals s’ha utilitzat un vehicle robat per encastar-lo contra les propietats. Segons ha informat el consistori, la informació publicada no és certa i la fotografia que l’acompanya correspon a l’accident d’una veïna en entrar a l’aparcament privat.

L'anglès, una de les extraescolars més sol·licitades / Foto: CC0 Pixabay

L’anglès, una de les extraescolars més sol·licitades: per què?

10/11/2022

Des dels més grans als més petits, bona part de la canalla dedica unes hores a la setmana fora de l’escola a l’aprenentatge de l’idioma més estudiat del món. Però per què les famílies busquen aquest reforç? Per quins mètodes d’aprenentatge es decideixen? Hi ha una edat idònia per començar a aprendre una segona llengua? I els resultats d’aquest aprenentatge, són els esperats? Cugat Mèdia busca respostes a aquestes i altres qüestions sobre l’anglès a través de veus expertes.

Joves a Sant Cugat amb motiu de l'Esplaiada 2022 / Foto: Ajuntament de Sant Cugat

Com acompanyar els infants en el pas cap a l’adolescència

10/11/2022

L’adolescència o pubertat és l’etapa de transició entre la infantesa i l’edat adulta. Es tracta d’un període vital que comença amb l’inici de l’ejaculació o la menstruació i que comporta alteracions fisiològiques, emocionals, relacionals, físiques i intel·lectuals. Cugat Mèdia ha parlat amb la pediatra del CAP Can Mates Jéssica Ortiz i amb l’especialista en educació afectiva i sexual, i fundadora de La Ciranda, Júlia Sánchez, per descobrir quina és la millor manera d’acompanyar les criatures en el descobriment d’aquesta nova fase.

Unes joves amb els seus portàtils dins una aula / Foto: Cugat Mèdia

Final de curs i selectivitat: com decidir què estudiar?

10/11/2022

Què volem ser de grans? Aquesta és una pregunta molt freqüent i més ara que s’apropen el final de curs i les proves d’accés a la universitat. Cugat Mèdia parla amb el formador de l’entitat santcugatenca EdBuilding Josep Lluís Serrano.