5 consells per detectar ‘fake news’

09/06/2021

Cada dia ens arriba un gran volum d’informació a través del mòbil i d’altres pantalles i no sempre podem estar 100% segurs de la seva veracitat. Per això t’oferim les cinc preguntes a contestar per detectar fake news i no contribuir a fer-les virals:

· D’on surt la notícia? Cal mirar si ve d’un mitjà de comunicació conegut i si ho treuen diversos mitjans o només un. També resulta recomanable fixar-se bé en el nom del mitjà i el seu logo perquè hi ha perfils a internet especialistes en fer-hi petits canvis per provocar així que semblin l’autèntic quan en realitat és un fake. I si el que ens ha arribat és un àudio? Aleshores cal mirar si coneixes qui ho diu, quan ho ha dit i que sigui la veu real.

· És una noticia original o una captura de pantalla? En el segon cas, desconfia perquè és molt fàcil de manipular.

· Has comprovat la data? Hi ha notícies de temps enrere que es recuperen per intentar fer passar com a actuals i atacar algú.

· La noticia t’ha emocionat o enrabiat? Les fake news funcionen perquè sovint provoquen una reacció emocional. En alguns casos fins i tot fan riure i això facilita que circulin ràpidament fins a fer-se virals.

· Has llegit la noticia sencera o només el titular cridaner? Sempre s’ha d’anar més enllà del titular per comprovar si està ben redactada, sense faltes d’ortografia, i si explica d’on surt la informació o cita fonts oficials que es poden consultar. Les fake news sovint apel·len a creure-hi, sense dades, buscant la reacció emocional.

Si et contestes aquestes cinc preguntes quan t’arribi una informació sabràs detectar millor les fake news. Segueix Ull crític a través del web i les xarxes de Cugat Mèdia per conèixer més casos i consells d’alfabetització mediàtica.

Més Notícies

Captura d'un missatge de WhatsApp

Sexe al carrer, és notícia?

26/11/2024

Fa unes setmanes corrien per xarxes socials les imatges en vídeo de dues persones practicant sexe al bell mig del que semblaria la Rambla del Celler. El vídeo va arribar a la redacció de Cugat Mèdia un vespre a través d’un estudiant en pràctiques que de seguida ho va exposar a la periodista que portava […]

Dades d'ús del mòbil de joves / Foto: Cugat Mèdia

Els joves parlen: ‘No som conscients del temps que es perd amb el mòbil’

27/09/2024

Cugat Mèdia parla amb dos adolescents per conèixer l’ús que fan del telèfon mòbil FOMO són les sigles en anglès de ‘Fear of missing out’, és a dir, la por de perdre’s el que està passant. Això s’ha convertit en lema de vida per a molts adolescents, fins al punt que la necessitat d’estar amb […]

Imatge de la falsa comunicació

És falsa aquesta comunicació de l’Ajuntament sobre les sancions per no recollir les caques de gos

22/03/2024

L’escrit porta una capçalera falsa de l’Ajuntament i suplanta la signatura del regidor Àngel Pedrós. L’Ajuntament desmenteix la informació que s’ha difós mitjançant una nota falsa sobre la implementació d’una nova mesura per identificar els propietaris d’animals que no recullin els excrements de la via pública. L’escrit; que porta la capçalera de l’Ajuntament de Sant […]

Aquesta fotografia correspon a un accident i no a un robatori / Foto: Policia Local

FAKE NEWS: Un accident que passa per un robatori

10/11/2022

L’Ajuntament demana precaució amb les informacions que alerten sobre un increment dels robatoris a Mira-sol. L’avís respon a una publicació a Instagram en què s’assegura que s’han produït diversos robatoris a habitatges i trasters al barri als quals s’ha utilitzat un vehicle robat per encastar-lo contra les propietats. Segons ha informat el consistori, la informació publicada no és certa i la fotografia que l’acompanya correspon a l’accident d’una veïna en entrar a l’aparcament privat.

L'anglès, una de les extraescolars més sol·licitades / Foto: CC0 Pixabay

L’anglès, una de les extraescolars més sol·licitades: per què?

10/11/2022

Des dels més grans als més petits, bona part de la canalla dedica unes hores a la setmana fora de l’escola a l’aprenentatge de l’idioma més estudiat del món. Però per què les famílies busquen aquest reforç? Per quins mètodes d’aprenentatge es decideixen? Hi ha una edat idònia per començar a aprendre una segona llengua? I els resultats d’aquest aprenentatge, són els esperats? Cugat Mèdia busca respostes a aquestes i altres qüestions sobre l’anglès a través de veus expertes.

Joves a Sant Cugat amb motiu de l'Esplaiada 2022 / Foto: Ajuntament de Sant Cugat

Com acompanyar els infants en el pas cap a l’adolescència

10/11/2022

L’adolescència o pubertat és l’etapa de transició entre la infantesa i l’edat adulta. Es tracta d’un període vital que comença amb l’inici de l’ejaculació o la menstruació i que comporta alteracions fisiològiques, emocionals, relacionals, físiques i intel·lectuals. Cugat Mèdia ha parlat amb la pediatra del CAP Can Mates Jéssica Ortiz i amb l’especialista en educació afectiva i sexual, i fundadora de La Ciranda, Júlia Sánchez, per descobrir quina és la millor manera d’acompanyar les criatures en el descobriment d’aquesta nova fase.

Unes joves amb els seus portàtils dins una aula / Foto: Cugat Mèdia

Final de curs i selectivitat: com decidir què estudiar?

10/11/2022

Què volem ser de grans? Aquesta és una pregunta molt freqüent i més ara que s’apropen el final de curs i les proves d’accés a la universitat. Cugat Mèdia parla amb el formador de l’entitat santcugatenca EdBuilding Josep Lluís Serrano.