5 consells per detectar ‘fake news’
Cada dia ens arriba un gran volum d’informació a través del mòbil i d’altres pantalles i no sempre podem estar 100% segurs de la seva veracitat. Per això t’oferim les cinc preguntes a contestar per detectar fake news i no contribuir a fer-les virals:
· D’on surt la notícia? Cal mirar si ve d’un mitjà de comunicació conegut i si ho treuen diversos mitjans o només un. També resulta recomanable fixar-se bé en el nom del mitjà i el seu logo perquè hi ha perfils a internet especialistes en fer-hi petits canvis per provocar així que semblin l’autèntic quan en realitat és un fake. I si el que ens ha arribat és un àudio? Aleshores cal mirar si coneixes qui ho diu, quan ho ha dit i que sigui la veu real.
· És una noticia original o una captura de pantalla? En el segon cas, desconfia perquè és molt fàcil de manipular.
· Has comprovat la data? Hi ha notícies de temps enrere que es recuperen per intentar fer passar com a actuals i atacar algú.
· La noticia t’ha emocionat o enrabiat? Les fake news funcionen perquè sovint provoquen una reacció emocional. En alguns casos fins i tot fan riure i això facilita que circulin ràpidament fins a fer-se virals.
· Has llegit la noticia sencera o només el titular cridaner? Sempre s’ha d’anar més enllà del titular per comprovar si està ben redactada, sense faltes d’ortografia, i si explica d’on surt la informació o cita fonts oficials que es poden consultar. Les fake news sovint apel·len a creure-hi, sense dades, buscant la reacció emocional.
Si et contestes aquestes cinc preguntes quan t’arribi una informació sabràs detectar millor les fake news. Segueix Ull crític a través del web i les xarxes de Cugat Mèdia per conèixer més casos i consells d’alfabetització mediàtica.