Neix el Pla d'Inclusió Social per oferir una cobertura social bàsica als santcugatencs
Publicat el 12/mar/14 per Mar Castro
Sant Cugat tira endavant un Pla d'Inclusió Social amb 154 mesures compartides entre l'administració local i les associacions. El text tindrà vigència de dos anys i s'estructurarà en vuit eixos. L'objectiu és garantir la cobertura social bàsica a tota persona o família que ho necessiti, i actuar de forma preventiva en la classe mitjana cada vegada més afectada per la crisi. El pla es portarà a aprovació al ple municipal, que tindrà lloc dilluns de la setmana vinent.
Un 52% de les accions del pla són noves i el 48% reforcen iniciatives que ja es duien a terme. El pla s'executarà entre aquest i l'any vinent amb un pressupost de 8,3 milions d'euros, un 9% del pressupost municipal.
A finals d'aquest any i del vinent es farà un avaluació del pla i al final de la previsió inicial s'analitzarà la possibilitat d'allargar el document més enllà del 2015.
Els vuit eixos són cobertura de necessitats bàsiques: salut, habitatge, educació, ocupació, economia, relacional i pobresa infantil. Tots els punts recullen iniciatives per lluitar contra l'exclusió social.
La tinenta d'alcalde de Serveis a la Ciutadania, Susanna Pellicer, ha explicat que aquest pla requereix de la complicitat d'altres agents. En aquest sentit, vol que es generi un espai comú de treball entre totes les entitats implicades en la inclusió social i millorar, així, el benestar de la comunitat.
Susanna Pellicer
Requereix de la complicitat d'altres agents. En aquest sentit, volen que es generi un espai comú de treball entre totes les entitats implicades en la inclusió social i millorar, així, el benestar de la comunitat.
Your browser doesn’t support HTML5 audio
El regidor de Serveis Socials, Sanitat, Joventut i Habitatge, Raül Grangé, ha dit que el pla parteix d'una base sòlida i el que es vol ara és aprofundir amb la feina que es fa i que sobretot totes les parts estiguin implicades i treballin per als mateixos objectius.
Raül Grangé
El pla parteix d'una base sòlida i el que es vol ara és aprofundir amb la feina que es fa i que sobretot totes les parts estiguin implicades i treballin per als mateixos objectius.
Your browser doesn’t support HTML5 audio
Els serveis socials de l'Ajuntament ha atés durant el 2012 un total de 3.561 famílies, el que suposa un increment de l'1,1% respecte el 2010. En l'actualitat les famílies tenen, sobretot, dificultats per fer front al pagament de les despeses de la llar i d'alimentació. De fet, el 26,7% de les enquestades tenen problemes per arribar a final de mes. En aquest sentit, l'Ajuntament ha hagut de fer arribar 507 ajudes per afrontar les despeses alimentàries entre el 2010 i el 2012.
D'altra banda s'ha detectat un increment de la manca d'escolarització entre els zero i els tres anys. Les escoles alerten que hi ha famílies amb dificultats per fer front a les quotes de l'escola i als pagaments de materials, i que s'han incrementat el casos d'abandonament del servei de menjador.
A continuació, es fa un resum d'algunes de les 154 accions que es tiraran endavant:
Necessitats bàsiques
Iniciar un programa d'horts urbans per a aturats de llarga durada.
Implantar una targeta solidària per a la compra a supermercats.
Establir un sistema de càlcul per determinar el benefici social de les accions de Serveis Socials.
Elaborar un pla de vulnerabilitat del municipi.
Salut
Iniciar projectes d'odontologia i oftalmologia solidària.
Pal·liar les dificultats d'accés a medicaments, ulleres i audífons per mitjà de patrocinis i mecenatges.
Habitatge
Mantenir el 7% de pisos del parc de lloguer de Promusa per a persones en risc d'exclusió social.
Fer front a la pobresa energètica i sancionar entitats financeres amb pisos buits.
Educació
Obrir una línia d'ajuts per a material i sortides escolars.
Fomentar el reforç escolar a través de pares i mares voluntaris.
Ocupació
Crear un programa de treball conjunt entre Serveis Socials, el SOM i Promoció Econòmica per abordar les situacions de risc i vulnerabilitat.
Promoure clàusules socials per contractar dones en risc d'exclusió i víctimes de violència de gènere.
Economia
Crear una incubadora i acceleradora de projectes d'innovació social.
Dissenyar una campanya per potenciar la botiga de barri i el mercat.
Aprofundir en la capacitat redistributiva del pressupost en la línia de la tarifació social.
Relacional
Organitzar una jornada anual sobre la inclusió social amb el Tercer Sector local.
Intervenir en els espais públics on es detectin situacions de conflicte.
Pobresa infantil
Crear el Consell de Joves i Adolescents com a organisme de participació per al jovent.
Crear un programa formatiu específic per a mares i pares d'infants de fins a tres anys en situació de risc.