Sant Cugat anuncia mesures contra pisos buits amb la sanció com a últim recurs

Societat

Publicat el 28/feb/14 per M Vilalta / M Castro

L'Ajuntament vol incentivar la sortida al mercat dels pisos desocupats durant més de dos anys, especialment els d'entitats bancàries. Per aconseguir-ho, el consistori establirà converses amb els bancs perquè els habitatges passin a la borsa social i, si el resultat no és positiu, preveu sancions com a darrer recurs. De moment, l'Ajuntament té constància que hi ha 40 pisos buits des de fa més de dos anys pertinents a entitats financeres, tot i que la llista no és definitiva.

En els propers tres mesos, estarà establert el procediment per sancionar els habitatges permanentment desocupats. Si no es posen al mercat, hi haurà la possibilitat de multes coercitives, tal com determina la llei del Dret a l'Habitatge, i també es recollirà poder iniciar un procediment sancionador per infracció molt greu si es manté desocupat. Segons el regidor d'Habitatge, Raül Grangé, la intenció de l'administració és blindar-se jurídicament per garantir que es cobrin les multes en cas de sancions.

Raül Grangé

No només es tracta de posar multes, sinó de poder-les cobrar. Ho hem de fer des d'una absoluta legalitat.

Your browser doesn’t support HTML5 audio



Les multes que caldria pagar variarien entre els 3.000 i els 900.000 euros. Durant aquests primers mesos, la regidoria d'Habitatge comunicarà a les entitats financeres amb pisos buits l'inici d'aquest procés administratiu i els convidarà a establir converses per posar els habitatges a la borsa social de lloguer per evitar l'obertura d'expedients.

A Sant Cugat hi ha 454 habitatges que pertanyen a entitats financeres. D'aquests, hi ha 140 que tenen el comptador d'aigua aturat i, per tant, podrien estar buits. De totes maneres, l'Ajuntament té la certesa que n'hi ha 40 que acumulen més de dos anys desocupats. Segons el tinent d'alcalde d'Economia, Carles Brugarolas, aquestes xifres són menors que en altres municipis, però això no descarta sancions greus.

Carles Brugarolas

És evident que són dades menors que en altres municipis. Això no treu que l'actitud hagi de ser una altra.

Your browser doesn’t support HTML5 audio



L'equip de govern té previst modificar les ordenances fiscals del 2014 per incorporar-hi una taxa que cobreixi el cost d'obrir, tramitar i dur a termer el seguiment d'aquests expedients. El procés també compta amb la participació dels grups municipals del PSC i ICV-EUiA.