L'Ajuntament al·legarà per evitar que bales d'ecoparc omplin la pedrera Berta

Joan Puigdomènech, en una imatge d'arxiu

Societat

Publicat el 14/gen/14 per Sílvia González

L'Ajuntament, amb el consistori del Papiol, presentarà al·legacions per impedir que la pedrera Berta, ubicada entre les dues ciutats, es reompli amb bales d'ecoparc tal com preté FCC, concessionària de l'espai. El consistori referma el posicionament que la pedrera només es pot reblir amb terra i runa i adverteix que les condicions del sòl i les aigües subterrànies obren la possibilitat de contaminació en cas que s'hi dipositin bales d'ecoparc.

En una entrevista a Cugat.cat, el regidor de Medi Ambient i Polítiques Ambientals ha explicat que Sant Cugat i el Papiol presentaran al·legacions conjuntes per evitar que prosperi el canvi de llicència d'activitat de la pedrera Berta que ha sol·licitat l'empresa que explota la zona, FCC, per dipositar-hi bales d'ecoparc.

El regidor Joan Puigdomènech ha refermat el compromís de la ciutat, segellat per ple al 2012, de vetllar perquè la pedrera Berta només es pugui reomplir amb terra i runes. Una decisió que beu del conveni que, a tal efecte, van signar al 1991 l'Ajuntament i la mateixa empresa propietària dels terrenys, Jaime Franquesa SL.

Joan Puigdomènech

En el plantejament original de la pedrera ja es va quedar que el rebliment s'ompliria amb terra i runa. No estem d'acord amb el sistema amb què es vol reblir la pedrera.

Your browser doesn’t support HTML5 audio



A més, Puigdomènech adverteix de l'important impacte ambiental que les bales d'ecoparc poden tenir sobre el terreny.

Joan Puigdomènech

El lloc per albergar bales d'ecoparc no és el més adequat. El terra és fràgil i tenim a sota una veta d'aigua i és perillós que no es produeixi un episodi de contaminació.

Your browser doesn’t support HTML5 audio



El regidor de Medi Ambient ha assegurat que els residus d'ecoparc tenen contingut orgànic i, per tant, produeixen líquids procedents de la pròpia degradació, els anomenats lixiviats.

La Generalitat va publicar al DOGC, el 2 de desembre, la petició de modificació del programa de restauració de la pedrera Berta i l'estudi d'impacte ambiental, presentat per l'empresa propietària, Jaime Franquesa SL. L'exposició pública té efectes en el procediment d'avaluació d'impacte ambiental.