L'empresa FCC demana dipositar bales d'ecoparc a la pedrera Berta

Pedrera Berta

Societat

Publicat el 14/gen/14 per Redacció / S González

L'empresa FCC ha presentat a la Generalitat la demanda de modificació de llicència d'activitat a la pedrera Berta per poder-hi dipositar bales d'ecoparc. A hores d'ara, l'estudi d'impacte ambiental presentat per Jaime Franquesa S.L, com a propietària dels terrenys, està en exposició pública. En l'actualitat, la pedrera, situada entre Sant Cugat i el Papiol, es pot omplir amb runa i terra.

Un cop presentada la demanda de modificació de la llicència, la Generalitat, òrgan competent a l'hora de concedir el permís, va demanar un estudi d'impacte ambiental del projecte al titular de l'activitat. L'estudi està en exposició pública fins al 24 de gener, termini en què finalitzarà el dret d'administracions, entitats i particulars a presentar al·legacions al projecte.

Històric del projecte de FCC

Al 2010, el Tribunal Suprem (TS) va donar la raó a FCC per poder restaurar la pedrera Berta amb residus urbans provinents d'ecoparcs. D'aquesta manera el tribunal desestimava el recurs de cassació de l'Ajuntament del Papiol davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que demanava que el sot es reomplís amb terra i runa.

Rebuig als residus d'ecoparc

A finals del 2012, l'equip de govern i l'oposició van tancar files per bloquejar la possibilitat de reomplir la pedrera Berta amb residus d'ecoparc. La reacció conjunta es va visualitzar al ple després que s'obrís la porta al projecte d'un abocador de bales d'ecoparc. Segons el conveni signat amb l'Ajuntament el 1991, la pedrera només es pot omplir amb terres i runes.

La demanda de FCC al govern per canviar la llicència d'activitat de la mina Berta ha trascendit arran d'un comunicat de la uaSC, sense presència al ple, que s'ha fet ressó aquest dimarts de les gestions que l'empresa estaria fent per reactivar el projecte per dipositar-hi bales d'ecoparc. El president del partit, Jaume Massanés, ha demanat màxima transparència a l'Ajuntament i l'EMD en el procés i ha manifestat l'oposició de la plataforma a què la pedrera s'ompli amb bales d'ecoparc.

Jaume Massanes

No estem d'acord que s'omplin amb bales d'ecoparc amb material orgànic. És molt difícil investigar si porta o no residus orgànics. Això ja va passar amb Can Fatjó.

Your browser doesn’t support HTML5 audio



Què són les bales d'ecoparc?

Els ecoparcs metropolitans fan un tractament mecànic-biològic de la 'resta', el que permet recuperar la matèria orgànica i valoritzar-la com a biogàs (metà), recuperar materials per al seu reciclatge (vidre, plàstics i metalls) i estabilitzar el residu no valoritzable (el 'rebuig'). El 'rebuig' que surt de l'ecoparc, i que ha reduït el contingut de matèria orgànica al mínim, es premsa en bales que es recobreixen de polietilè. Tal com marca la normativa europea, amb el tractament de la fracció 'resta' es redueix la quantitat i la biodegrabilitat del residu que va a disposició final. Així, disminueix la necessitat de dipòsits controlats de gran capacitat amb fort impacte sobre el territori.

D'altra banda, l'ús de residus procedents d'ecoparc desperta recels entre experts en matèria ecològica que han advertit del risc de contaminació que podria patir un espai si s'hi dipositen residus d'ecoparc. La principal preocupació és que aquest tipus de residu pot emetre filtracions, la qual cosa implicaria un risc de contaminació elevat.