Més de la meitat dels santcugatencs utilitza el català amb la família

Les famílies es comuniquen sobretot en català segons l'estudi / Font: Xarxanet.org

Societat

Publicat el 11/mar/13 per Marc Sala

Sis de cada 10 santcugatencs utilitzen el català en l'àmbit familiar, segons l'informe de l'Observatori Sociològic de Sant Cugat. L'estudi indica que és a la franja de 17 a 24 anys on està més estès aquest ús del català, mentre que és entre els majors de 64 anys on el català té menys protagonisme. Les dades són fruit de l'Observatori Sociològic de la ciutat d'una mostra de 1.000 persones.

L'Observatori Sociològic ha preguntat als enquestats quina és la llengua habitual d'ús familiar. Les respostes posen de manifest que el català és la més utilitzada superant el 60%, seguit del castellà que és l'idioma que utilitzen un de cada tres santcugatencs en els cercles familiars. Prop d'un 4% assegura utilitzar les dues llengües i un 1'6% es relaciona amb els seus familiars amb altres llengües.

L'estudi exposa que el català guanya espai entre els santcugatencs a mesura que aquests van complint anys, ja que un 55% dels veïns de la ciutat que declaren usar el català en les relacions amb els seus parents tenien el castellà com a llengua familiar quan era petit. Aquest fenomen s'observa també entre els enquestats que usen el castellà, un de cada tres, ja que un 40% d'aquest grup parlava en castellà quan era petit.

Amb relació als estudis de la llengua, gairebé la meitat dels catalanoparlants no acrediten cap grau de coneixement de la llengua. Mentre que entre els que tenen constància oficial, més d'una tercera part assegura tenir el nivell C. Per edats, tres de cada quatre santcugatencs d'entre 17 i 24 anys afirmen disposar d'aquest grau de català. Per contra, entre els majors de 64 anys, tres de cada quatre ciutadans no disposen de cap acreditació de coneixement de català.

Tres quartes parts dels enquestats asseguren no tenir coneixement de l'existència del Servei Local de Català (SLC). Aquest desconeixement és més present entre els participants a l'enquesta que tenen el castellà com a llengua habitual.