La recuperació del pantà de Can Borrell serà una realitat l'any vinent

Així ha de quedar l'espai remodelat / Font: Premsa Ajuntament

Societat

Publicat el 4/feb/13 per Mar Castro

L'Ajuntament, el Consorci del Parc de Collserola i el Consorci de Turisme del Consell Comarcal del Vallès Occidental sumen esforços per recuperar el pantà de Can Borrell. Els treballs, que començaran abans de l'agost, tindran una durada aproximada de vuit mesos i un cost d'uns 148.000 euros que es repartiran entre les tres institucions.

El pantà de Can Borrell és un petit embassament artificial d'aigua situat a prop de la masia que dóna nom a la zona. A principis del segle XX, es feia servir per contenir les aigües procedents del torrent de Sant Medir i assegurar el reg dels camps de conreu de la masia, de llarga tradició agrícola i rural. El regidor de Medi Ambient, Joan Puigdomènech, ha explicat que ara, amb els treballs de recuperació d'aquesta zona, es vol tornar a gaudir d'aquest punt de la serra de Collserola, però com un espai d'esbarjo per als santcugatencs.

Joan Puigdomènech

Els treballs són molt interessants per diferents objectius però sobretot per recuperar el patrimoni agrari de Sant Cugat, tot i que amb un altre tipus d'estil.

Your browser doesn’t support HTML5 audio



Els treballs de recuperació, que aniran a càrrec de l'arquitecte Josep Mascaró, es dividiran en dues fases. La primera, que començarà abans de les vacances d'estiu, consistirà a establir un circuit de visita coherent des de la masia de Can Borrell. La idea és separar el camí de la cua del pantà mitjançant un gual, recuperar una esplanada -coberta en l'actualitat per esbarzers- i unificar tots els corriols al marge oriental en un sol camí per deixar l'altre marge sense pressió.

La segona fase, que esperen poder-la començar just en finalitzar la primera i acabar-la a principis del 2014, consistirà a restaurar i construir una passarel·la de fusta per sobre de la mateixa presa per travessar la zona sense perill i tancar, així, el circuit d'aquest recorregut. L'arquitecte encarregat de la remodelació, Josep Mascaró, ha explicat que l'objectiu final és facilitar l'accés de la ciutadania a la zona, ara impossible.

Josep Mascaró

Volem fer que aquest espai es pugui visitar. Intentem fer que l'ús dels espais que arranjem sigui respectuós amb l'entorn.

Your browser doesn’t support HTML5 audio



La primera fase del projecte té un cost 100.000 euros que pagaran a mitges l'Ajuntament i el Consorci del Parc de Collserola. La segona part dels treballs costarà 48.438 euros que assumirà íntegrament el Consorci de Turisme del Consell Comarcal del Vallès Occidental, a través del Pla Únic d'Obres i Serveis de Catalunya (PUOSC).