Sant Cugat registra 106 casos de violència de gènere al 2011
La presentació ha comptat amb la presència dels agents que han recopilat les dades
SocietatPublicat el 27/nov/12 per Sílvia González
Sant Cugat ha atès el 2011 un total de 106 casos de violència de gènere, una dada que manté la forquilla semestral dels 40 i 50 casos de l'any anterior. Aquesta és una de les xifres que posa de relleu el 10è Informe d'Impacte sobre la Violència contra les Dones que també recull dades del primer semestre del 2012 on despunta un augment de les denúncies que arriba al 73% dels casos. La radiografia de la víctima és una dona de 33 anys amb ocupació i fills al seu càrrec. L'Ajuntament ha creat una nova guia de recursos d'ajuda amb l'objectiu d'aconseguir que el ciutadà esdevingui un detector d'actituds violentes contra les dones.
L'informe d'Impacte sobre la Violència contra les Dones arriba a la 10a edició. 11 anys de feina i recopilació de dades que han fet possible el Servei DonaInformació, així com els serveis municipals d'assessoria jurídica, d'atenció als infants i adolescents, el grup terapèutic, el punt de trobada familiar i la teleassistència mòbil (TAM). En aquesta tasca, també hi intervenen els Serveis Socials, la Policia Local, l'Oficina d'Atenció a la Víctima dels Mossos i els CAP.
L'informe encarregat per l'Ajuntament manté la metodologia de les dades semestrals i constata que al 2011, 106 dones van ser ateses per casos de violència. Els experts conclouen que la violència de gènere es manté a la ciutat, però amb un notable augment de les denúncies que arriba al 73%. En declaracions a Cugat.cat, la sociòloga i responsable de l'informe, Blanca Moreno, atribueix aquest creixement a la feina feta al municipi però assegura que no s'ha de perdre de vista que les dades no reflecteixen la totalitat del problema.
Blanca Moreno
No hem retrocedit i és una dada positiva perquè cada vegada hi ha més recursos i més capacitat de les dones per denunciar.
Your browser doesn’t support HTML5 audio
El document també dibuixa el perfil de la víctima atesa: una dona d'entre 24 i 44 anys, amb fills al seu càrrec i amb ocupació remunerada. L'informe detecta que les denúncies són més elevades en dones de nacionalitat estrangera i que, en la majoria de casos, el maltractador és la parella. Una altra dada, corresponent al primer semestre del 2012, és que les ordres de protecció concedides han estat del 52% respecte a les sol·licituds fetes. L'informe també recomana incidir més en la prevenció a les escoles i instituts, i disposar de les dades de salut mental per fer un millor seguiment de les víctimes que passen per aquesta especialitat.
Per combatre la violència de gènere, el consistori ha repensat la guia de recursos d'ajuda per oferir una eina que converteix el santcugatenc en 'un detector més' per combatre aquesta xacra, tal com ha explicat l'alcaldessa, Mercè Conesa.
Mercè Conesa
Qualsevol ciutadà que detecti aquestes situacions pot ajudar i explicar els recursos que té la ciutat. I evitarem aquestes situacions per defugir el cicle de violència.
Your browser doesn’t support HTML5 audio
La guia està concebuda per ajudar el ciutadà de forma pràctica perquè sàpiga què ha de fer davant la violència contra les dones a partir de la informació, la detecció i l'acció. L'informe d'Impacte de Violència de Gènere s'ha presentat aquest dimarts amb la presència de tots els agents implicats. L'inspector en cap dels Mossos, Jordi Hosta, ha anunciat que el cos disposa d'un nou programa informàtic que permet establir contacte, control i seguiment de les víctimes, així com de la finalització de les ordres d'allunyament.
El 2011 Sant Cugat va registrar 106 casos de violència de gènere. En el primer semestre del 2012, la xifra arriba al 46 casos, tres menys que en el mateix període de l'any anterior.