La seguretat privada a Llatinoamèrica, estretament lligada a la corrupció

Otto Argueta és investigador de l'Institut d'Estudis Llatinoamericans d'Hamburg

Societat

Publicat el 24/jul/12 per Raquel Ligero

L'Amèrica Llatina s'enfronta a una creixent privatització de la seguretat que, en moltes ocasions, va lligada a una alta corrupció i a una gran penetració d'aquests cossos en la política. Això posa en qüestió el paper dels cossos de seguretat públics i fa que sorgeixin organitzacions veïnals que vetllen per la seguretat de les seves zones, derivant, moltes vegades, en un augment de la criminalitat. Així ho ha exposat l'investigador de l'Institut d'Estudis Llatinoamericans d'Hamburg del German Institute of Global and Area Studies, Otto Argueta, que ha participat en una conferència del curs d'estiu de la Unipau.


MIRA-HO A CUGAT TV

En els últims 20 anys, l'Amèrica Llatina ha viscut un creixement de les empreses de seguretat, associades a l'augment de la inseguretat ciutadana, al context d'estats dèbils i als conflictes interns de cada país.

Segons exposa l'investigador de l'Institut d'Estudis Llatinoamericans d'Hamburg del German Institute of Global and Area Studies, Otto Argueta, aquest fet ha provocat la deslegitimació dels cossos de seguretat dels estats i, alhora, un desplaçament del crim i una gran penetració d'aquestes empreses privades en la política. A més, són serveis envoltats d'una alta corrupció, ja que protegeixen també grups criminals.

Otto Argueta

És una relacio perversa entre la seguratat ciutadana i les empreses privades.

Your browser doesn’t support HTML5 audio



La seguretat privada té també una forta demanda ciutadana, que es materialitza en els barris, on s'organitzen col·lectius de seguretat veïnal que poden tenir conseqüències perilloses com l'augment de la criminalitat. No obstant això, com assegura Argueta, el fenomen de la privatització dels cossos de seguretat no està estrictament relacionat amb els alts nivells de criminalitat.

L'investigador també ha assegurat que el creixement d'aquestes empreses qüestiona les forces de seguretat públiques i considera que el repte passa per regular-les i limitar-les als estats. A més, ha recordat que es tracta d'un fenomen global i no només aplicable a l'Amèrica Llatina.

Entrevista a Argueta

Escolta aquí tota l'entrevista.

Your browser doesn’t support HTML5 audio