La societat llatinoamericana exigeix més reconeixement de les seves comunitats

Pedro Ibarra és catedràtic de la Universitat del País Basc

Societat

Publicat el 20/jul/12 per Raquel Ligero

La societat civil organitzada de l'Amèrica Llatina està fent emergir nous projectes identitaris, despresos d'un sentiment de voluntat d'autogestió i reconeixement de les comunitats autòctones dels territoris, que van més enllà de l'exigència d'estat-nació. Així ho ha exposat el catedràtic de la Universitat del País Basc Pedro Ibarra que ha participat en el curs d'estiu de la Universitat Internacional de la Pau (Unipau), amb la conferència que ha ofert aquest divendres titulada 'Nacionalisme, independència. Estat post-nacional?'.


MIRA-HO A CUGAT TV

Més enllà de les respostes nacionalistes clàssiques, liderades essencialment per les 'nacions sense estat', Ibarra considera que l'Amèrica Llatina s'alimenta també d'un discurs identitari que no necessita una fórmula d'estat, però sí un reconeixement i una autogestió de determinades col·lectivitats. Seria el cas de Guayaquil, a l'Equador, i de les comunitats originàries d'arreu del continent, com exposa el ponent.

Pedro Ibarra

La demanda d'una societat post nacional prové de la societat organizada. El que demanen és un major pes dels movimients en la definició de la societat i una major autonomia.

Your browser doesn’t support HTML5 audio



Es tracta d'un discurs de minories que, malgrat provenir de demandes socials organitzades, troben la confrontació estricta dels estats. Com afirma Ibarra, l'estructura estatal tradicionalment configurada vol mantenir la cohesió territorial, lluny d'assumir aquest sentiment com a projecte d'estat.

Pedro Ibarra

Els propis estats centrals mai no veuen amb bons ulls que la seva societat tingui fracturada la identitat única. Per tant, pressionarà perquè no es trenqui.

Your browser doesn’t support HTML5 audio



Segons el també president de la Fundació Betiko, la coexistència d'identitats nacionals i post nacionals és molt complicada, ja que suposen, en la majoria dels casos, interessos contraposats. Ibarra, a més, ha subratllat les dificultats d'encabir la realitat de l'Amèrica Llatina en conceptes acadèmics com el nacionalisme, la independència, els estats i els estats post nacionals, perquè existeixen molts matissos que s'allunyen de les teories i definicions intel·lectuals.

Entrevista a Pedro Ibarra

Escolta aquí l'entrevista sencera.

Your browser doesn’t support HTML5 audio