Una campanya de micromecenatge impulsa un documental sobre l'Operació Garzón

Baltasar Garzón

Societat

Publicat el 29/feb/12 per Jon Sindreu

'Operació Garzón contra l'independentisme català' és el nom del documental que el portal independentista Llibercat.cat prepara per recordar l'operació que l'exjutge va dur a terme el 1992 contra presumptes membres de Terra Lliure. Els acusats, dos dels quals eren santcugatencs, van denunciar llavors haver patit tortures, una afirmació que ni Garzón ni cap altre jutge van voler investigar. El portal de micromecenatge Verkami serà l'encarregat de recaptar part dels fons necessaris per dur aquest projecte a la gran pantalla.

6.000 euros és la xifra que els impulsors esperen recaptar abans de la primera setmana d'abril a través de les aportacions individuals. La realització del film anirà a càrrec de Zeba Produccions, creadora de documentals com 'Terra Lliure, punt final' i 'La Crida, història d'una resposta', coproduïts amb Televisió de Catalunya.

L'objectiu de la pel·lícula és recordar el cas de les tortures que va tenir lloc arran dels Jocs Olímpics de Barcelona 92. Les acusacions no han estat mai investigades per la justícia espanyola, malgrat la sentència condemnatòria que el Tribunal de Drets Humans d'Estrasburg va emetre fa vuit anys donant la raó als denunciants i culpant l'Estat espanyol de prevaricació. A més, el documental vol contrarestar els elogis que l'exjutge ha rebut darrerament per part de l'esquerra catalana i espanyola. Entre els 38 encausats per Garzón que van denunciar haver declarat sota tortura s'hi troben els santcugatencs Eduard Pomar i Ramon Piqué.