Les escoles de música de la ciutat estudien mesures per fer front a la situació econòmica
L'ensenyament musical a la ciutat, en moments difícils
SocietatPublicat el 2/feb/12 per Marc Sala
L'escola de Música Municipal Victòria dels Àngels estudia mesures per ajustar el seu funcionament davant la devallada d'ingressos provinents de la Generalitat. Aquestes modificacions afectarien al programa, les quotes i al sou dels treballadors. En l'àmbit privat, els centres de la ciutat consultats per Cugat.cat han evidenciat un descens en el nombre de matriculacions durant el darrer any i reclamen suport de les administracions per assumir el gran volum d'alumnes a qui donen servei.
L'escola de Música Victòria dels Àngels rep un 47% del seu finançament de l'Ajuntament, un 27% del departament d'ensenyament de la Generalitat i la resta l'assumeixen les famílies a través de les quotes. Enguany, l'Ajuntament s'ha fet càrrec de la partida corresponent al govern català ja que aquest encara no ha fet efectiu el pagament.
El desequilibri pressupostari que suposa aquest endarreriment fa que de cara a l'any vinent el centre contempli mesures per reduir els costos que podrien afectar a diferents nivells. Així ho ha explicat el director de l'escola Joan Josep Gutiérrez. Són declaracions a Cugat.cat.
Joan Josep Gutiérrez
Volem aconseguir un cost més baix per alumne. Les mesures que estudiem afectaran als sous, al programa i possiblement també a les quotes.
Your browser doesn’t support HTML5 audio
L'escola de Música de Valldoreix es troba en una situació similar. L'estiu anterior la subvenció per alumne que rep el centre de la Generalitat es va reduir de 600 euros a 460 euros per alumne i el pagament encara no s'ha fet efectiu. A més, tampoc s'ha establert la quantitat que ha de rebre l'escola per el curs actual. Per fer front a aquesta situació, els profesionals de l'escola ja s'han rebaixat el sou i les quotes ja es van incrementar a principis de curs
Escoltem el seu director, Manel Cerdà. Són declaracions a Cugat.cat.
Manel Cerdà
A l'estiu ja es van pujar les quotes. De cara l'any vinent, és possible que la baixada d'ingressos es compensi a través de les quotes i els sous dels professors.
Your browser doesn’t support HTML5 audio
Les escoles de titularitat privada no reben recursos de les administracions públiques però reben les conseqüències de les dificultats en què es troben moltes famílies de la ciutat. Aquesta situació es tradueix en reducció de la demanda, retards en el pagament de quotes i per tant, desequilibris en el funcionament intern.
El responsable de l'escola Aula de So, Martí Marín, ha explicat a Cugat.cat que el seu centre manté un nombre d'alumnes similar als cursos anteriors, però d'altra banda, assenyala que les famílies cada vegada han de fer més esforços per complir els venciments. Marín recorda la històrica reivindicació de les escoles de música de la ciutat.
Martí Marín
La situació evidencia la injustícia que viu el sector de l'ensenyament musical privat. No trobo just que la meitat dels alumnes de la ciutat no rebin recolzament.
Your browser doesn’t support HTML5 audio
A l'Escola de Música Carme Talleda també noten els efectes de la crisi. La seva responsable, Carme Talleda, ha explicat a Cugat.cat les dificultats en que es troben.
Carme Talleda
Els impostos i les diverses tributacions en aquet moment de crisi són desorbitats. Ara, aquest és el pimer problema que ens enfrontem.
Your browser doesn’t support HTML5 audio
Talleda també ha explicat que la crisi ha fet canviar el perfil d'usuari del centre.La responsable de l'escola destaca que les famílies s'ho pensen més a l'hora de portar els fills a estudiar música i, en canvi, cada vegada compten amb més usuaris adults que tenen interès en educar-se musicalment.