Sant Cugat estrena el primer carrer intel·ligent a Catalunya

Societat

Publicat el 23/nov/11 per Raquel Ligero

La ciutat es converteix des d'aquest dimecres en un referent en l'aplicació de noves tecnologies gràcies a la conversió de la via de Cèsar Martinell en el primer carrer intel·ligent integral de Catalunya. Dins el projecte de 'Smart City', aquest carrer protagonitza una prova pilot on l'aplicació de la tecnologia a la gestió de residus, enllumenat, reg i aparcament fa de Sant Cugat un municipi més eficient i sostenible. La inauguració del 'Smart Street' esdevé una experiència que vol exportar-se al conjunt de la ciutat en els propers 10 anys.

Gràcies a uns sensors, serveis com la il·luminació, la recollida d'escombraries, la mobilitat viària i el reciclatge passaran a estar gestionats amb dades que permetran optimitzar aquestes prestacions. El sistema mesura la realitat en temps real gràcies a una xarxa de comunicacions que transmet la informació i aplicacions de gestió que l'analitzen.

Això permet prendre decisions i analitzar els resultats. D'aquesta manera, es millora l'ús dels recursos públics i l'eficiència dels serveis, mentre es redueix el consum de recursos naturals. Un cop avaluats els resultats d'aquesta prova pilot, el pas següent serà aconseguir que el projecte de carrer intel·ligent s'implanti progressivament a la resta de la ciutat de manera que tota la gestió del municipi es faci sota criteris d'eficiència. El tinent d'alcalde de Tecnologia, Jordi Puigneró, explica com l'Ajuntament preveu gestionar aquests sistemes.

Jordi Puigneró

Molts dels serveis estan concessionats i alguns d'ells caduquen en els propers anys. Introduirem elements 'smart' en les pliques dels concursos.

Your browser doesn’t support HTML5 audio



En aquest sentit, el carrer de Cèsar Martinell s'il·luminarà en funció de la franja horària i el pas de vianants, ja que en les hores nocturnes la llum s'apagarà i s'encendrà si hi passa gent. També es mesurarà la humitat de la terra i, per tant, el reg s'activarà o no en funció de variables com el grau d'aigua, humitat i tipus de vegetació. De la mateixa manera, un sensor detectarà la capacitat dels contenidors de brossa, el que permetrà optimitzar els recorreguts del servei de neteja i el sistema de recollida de residus. A més, la via tindrà un sistema d'aparcament guiat que informarà el conductor de les places d'aparcament disponibles.

El carrer de Cèsar Martinell és el primer en fer realitat el pas per fer de Sant Cugat una ciutat intel·ligent. En aquest concepte s'engloba aquella localitat que aplica tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) per a un desenvolupament sostenible, un increment de qualitat de vida i major eficiència de recursos. Sant Cugat va signar l'any passat un conveni amb les empreses Abertis i Indra per desenvolupar el projecte de ciutat intel·ligent. Al projecte, hi han participat altres empreses de tecnologia i d'aplicacions específiques.