L'alcohol, el tabac i el cànnabis, les substàncies més consumides pels joves santcugatencs

Raül Grangé i Noel Garcia en un moment de la presentació

Societat

Publicat el 11/oct/11 per Maria Cusó

Set de cada 10 joves santcugatencs d'entre 14 i 17 anys han consumit alcohol segons un estudi sobre consum de substàncies en el jovent local, encarregat per l'Ajuntament amb el suport de la Diputació de Barcelona. Aquesta substància, juntament amb el tabac i el cànnabis, són les més consumides pels joves de la nostra ciutat. Les dades, presentades aquest dimarts al Casal de Joves TorreBlanca, permetran al consistori dissenyar un full de ruta amb mesures d'actuació que s'aplicaran al llarg del mandat.

Segons la diagnosi, les tres substàncies més consumides pels joves santcugatencs d'entre 14 i 17 anys són l'alcohol, el tabac i el cànnabis, en unes xifres molt semblants a les de la resta de joves de Catalunya. D'aquesta manera, set de cada 10 joves a Sant Cugat han consumit alcohol alguna vegada a la vida, majoritàriament els caps de setmana i en ambients lúdics. El tabac es posiciona com la segona substància que desperta més interès, amb gairebé cinc de cada 10 joves. A més, un de cada tres adolescents ha provat alguna vegada el cànnabis.

El consum de tranquil·litzants, amfetamines, cocaïna, al·lucinògens i altres substàncies il·legals és de caràcter residual dins els joves santcugatencs, i una mica per sota de la mitjana catalana.

El regidor de Sanitat i Joventut, Raül Grangé, ha destacat que els problemes d'addicció a aquest tipus de substàncies no són exclusives de la joventut i que cal evitar caure en aquest tòpic.

Raül Grangé

Drogues i joventut no van associats. El fenomen de les drogues, que es comú en tots els temps històrics, és absolutament transversal.

Your browser doesn’t support HTML5 audio




L'estudi s'ha confeccionat a partir de 900 qüestionaris a alumnes de centres privats, concertats i públics. El document remarca la importància de treballar la prevenció del consum de manera igualitària a la família, els amics i l'escola, més que no pas en apostar per mesures que en dificultin l'accés. Ho explica Noel Garcia, codirector de Spora Sinèrgies, consultoria encarregada de fer l'estudi.

Noel Garcia

Hi ha moltes vies de prevenció i reducció de riscos que van més enllà de la capacitat de reduir l'accés a les substàncies.

Your browser doesn’t support HTML5 audio





Amb el suport de la Diputació de Barcelona, l'Ajuntament ha encarregat aquesta diagnosi, que pretén aportar dades objectives prèvies a l'elaboració de noves polítiques d'actuació, avaluant quines són les pràctiques i el context d'inici de consum d'aquestes substàncies.