L'escriptor equatoguineà Ávila Laurel, en vaga de fam a Sant Cugat contra el règim d'Obiang

Societat

Publicat el 16/feb/11 per Raquel Ligero

L'escriptor equatoguineà Juan Tomás Ávila Laurel, que està en vaga de fam des de fa set dies per protestar contra la falta de llibertats a Guinea Equatorial, està instal·lat a Valldoreix, on ha arribat aquest mateix dimecres. L'objectiu de la seva acció és fer difusió de la situació política i social de l'excolònia espanyola, i pressionar els governs dels països democràtics perquè reaccionin davant dels abusos que comet el règim de Teodoro Obiang.

Ávila va sortir la matinada de dimarts de Malabo i, en aquests moments, està instal·lat a casa d'una amiga a Valldoreix. L'equatoguineà ha abandonat l'Àfrica amb la voluntat de donar a conèixer la situació que pateix el seu país, a partir d'una vaga de fam que ja fa quasi una setmana que segueix. Ávila ha explicat a Cugat.cat per què ha decidit abandonar el seu país.

Juan Tomás Ávila

Hi havia un entorn hostil. No volia donar problemes a la gent que m'ajudava i no volia donar-los problemes. Volia seguir el meu camí on altres no patirien les conseqüències.

Your browser doesn’t support HTML5 audio



L'escriptor ha denunciat els abusos que, segons assegura, comet el govern de Guinea Equatorial. La repressió i la corrupció política i les dificultats per obtenir aliments bàsics i comunicació són, entre d'altres, alguns dels elements que Ávila considera claus perquè la societat 'sensible' exigeixi un canvi polític al país. També ha relatat els assetjaments a noies menors d'edat a la sortida de l'escola per part de persones 'molt relacionades amb el president', Teodoro Obiang Nguema, i els cobraments abusius a les duanes de Malabo i Bata per part d'agents duaners que tenen relació familiar amb personalitats del govern equatoguineà.

Segons fonts del règim, la vaga de fam que manté Ávila és la 'posada en escena' d'una persona poc coneguda, que només vol guanyar 'popularitat' entre 'alguns cercles mediàtics d'interessos inconfessats'. Ávila ha fet cas omís d'aquestes declaracions, però sí ha volgut demanar als governs dels països democràtics que reclamin un canvi polític a Guinea Equatorial. No ha oblidat, per això, que alguns, com l'Estat espanyol, França o els Estats Units, mantenen interessos econòmics amb el país africà.

Juan Tomás Ávila

El que hem de fer és buscar mitjans perquè deixi d'haver dictadura. Els països democràtics han de fer de mediadors.

Your browser doesn’t support HTML5 audio



Les relacions de l'Estat espanyol amb la dictadura equatoguineana han tornat a l'actualitat després que, la setmana passada, una delegació del Congrés dels Diputats va viatjar a Guinea Equatorial. El president de la cambra legislativa, José Bono, va afirmar que entre l'Estat espanyol i el règim d'Obiang hi ha més coses en comú que no pas diferències. Un dels objectius de la comitiva, formada per diputats del PSOE, el PP i CiU, era facilitar la participació d'empreses espanyoles en el repartiment del pastís petrolier del país africà, que produeix 600.000 barrils diaris i s'encamina cap a la xifra d'un milió. En aquesta trobada, Ávila va donar una carta a la delegació espanyola, a partir de la qual va iniciar la seva vaga de fam.