Una empresa santcugatenca, acusada d'explotar il·legalment fosfats del Sàhara Occidental

Extracció del fosfat a la mina de Bucraa / Font: www.espacioseuropeos.com

Societat

Publicat el 25/nov/10 per Jaume Blanché

Dues ONG que treballen al Sàhara Occidental denuncien públicament que l'empresa santcugatenca FMC Foret exporta anualment 500.000 tones de fosfats del territori sahrauí de manera il·legal. Segons les organitzacions, el poble sahrauí no rep cap benefici econòmic i, amb les explotacions, l'empresa santcugatenca dóna suport a les 'pretensions sobiranistes del Marroc sobre el Sàhara Occidental'. FMC Foret assegura que compra els seus productes a 'terceres companyies' i que mai no ha extret productes minerals de la zona.

Les ONG Amigos del Pueblo Saharauí i Western Sahara Resource Watch (WSRW) denuncien que des del 1975 FMC Foret importa il·legalment fosfats procedents de la mina de Bucraa, situada al territori ocupat del Sàhara Occidental. En una entrevista a Cugat.cat, el president de la delegació espanyola de Western Sahara Resource Watch, Javier García Lachica, ha explicat que l'explotació de recursos naturals d'un territori autònom és il·legal si no va en benefici de la població de la zona. Segons García, el poble sahrauí no rep cap benefici, ja que l'extracció directa es fa a través d'una empresa marroquina.

Javier García Lachica

Aquest tipus d'activitats d'explotació de recursos naturals de territoris autònoms són il·legals.

Your browser doesn’t support HTML5 audio



FMC Foret, que es dedica a fabricar fertilitzants, papers, detergents i productes tèxtils, és una de les empreses més importants del sector químic, filial de la multinacional nord-americana. Segons xifres de Sahara Resource Watch, les extraccions suposen un benefici d'uns 200 milions de dòlars anuals al Marroc. Una empresa marroquina extreu els fosfats de la mina, segons l'associació, i els transporta en dos vaixells de càrrega des del port d'Al-Aaiun fins als magatzems de l'empresa, a Huelva. Amb tot, García considera que FMC Foret està donant suport, directament o indirectament, a les 'pretensions sobiranistes del Marroc sobre el territori sahrauí'.

Javier García Lachica

Els beneficis van al Marroc: indirectament, l'empresa està donant suport a l'ocupació del territori, i l'anima a seguir.

Your browser doesn’t support HTML5 audio



L'ONG ha subratllat que s'han posat en contacte amb l'empresa múltiples vegades i que els han remès a un bufet d'advocats nord-americà. Un bufet que, segons García, no ha volgut posar-se en contacte amb les associacions denunciants. El president de l'organització ha dit que el Front Polisari també ha enviat cartes a l'empresa explicant que les accions que desenvolupa són 'il·legals'.

Consultats per Cugat.cat, FMC Foret ha explicat en un comunicat que mai no han extret productes minerals del Sàhara i que els productes que adquireix l'empresa per desenvolupar la seva activitat empresarial els compra a terceres companyies, de les quals no han revelat el nom.