José Luis Gordillo: 'Els exèrcits ni fan ni haurien de fer accions humanitàries'

José Luis Gordillo, conferenciant del 25è curs d'estiu de la Unipau

Societat

Publicat el 17/jul/10 per Anna Gonzalez

El professor de filsofia del dret de la Universitat de Barcelona (UB) i membre de la Plataforma Aturem la Guerra, José Luis Gordillo, insta a separar l'acció humanitària de l'actuació dels exèrcits a conflictes bèl·lics. Per l'activista pacifista, la força dels moviments per a la no violència és encara vigent, tot i que reconeix que la pressió social i política d'aquestes entitats és fluctuant. Un dels reptes de les plataformes pacifistes, ha dit Gordillo, és fer-se un espai a l'opinió pública. La Universitat Internacional de la Pau (Unipau) ha abordat aquest dissabte el funcionament i organització de les plataformes antimilitaristes de la mà de Gordillo. Mira l'entrevista a Cugat tv

El moviment pacifista és especialment visible en moments on els conflictes bèl·lics centren l'actualitat informativa. Són exemple les manifestacions contra la guerra de l'Irak i més recentment l'atac contra 'la Flotilla'. Davant aquestes situacions, Gordillo aposta per encabir el discurs pacifista a una opinió pública que accepta que un exèrcit militar pugui desenvolupar accions humanitàries. Per Gordillo, els exèrcits 'ni fan ni haurien de fer accions humanitàries'.

El també doctor en dret ha defensat així la seva afirmació.

José Luis Gordillo

Els exèrcits són instruments del poder polític, mai poden ser neutrals i mai poden tractar de forma imparcial la població. Ni fan ni haurien de fer acció humanitària.

Your browser doesn’t support HTML5 audio



Un canvi tan substancial com l'allunyament dels exèrcits de la acció humanitària requereix, segons ha dit Gordillo, de moviments pacifistes que facin sentir la seva veu des de la reflexió, però també des de l'acció. L'objectiu és aconseguir una cultura de pau, que en aquests moments xoca amb el sistema capitalista actual. Ho explica Gordillo.

José Luis Gordillo

S'hauria de transformar la societat. Començar una transició a un altre model energètic, ja que l'actual ha provocat moltes guerres.

Your browser doesn’t support HTML5 audio




Tot i la necessitat de canvis, pel membre de la Plataforma Aturem la Guerra aquest tipus d'organitzacions són encara vigents, ja que poden impulsar amb ajuda de la societat aquelles mesures que els estats no prenen si no és per un clam social.