Les veus contràries a reomplir la pedrera Berta amb residus d'ecoparcs fan front comú al CMSC
Moment de la trobada
SocietatPublicat el 8/abr/10 per Anna Bernadó / Adrià Claramunt
Les veus més crítiques amb la possibilitat de reomplir la pedrera Berta amb residus urbans provinents d'ecoparcs s'han fet sentir aquest dimecres al vespre en una trobada al Club Muntanyenc (CMSC), organitzada per la mateixa entitat i la Federació d'Associacions de Veïns (FAV). Diversos experts han fet front comú a l'hora d'argumentar en clau ecològica i tècnica la contaminació que podria patir l'espai, situat entre Sant Cugat i el Papiol, si s'obre la porta a aquest procés. L'alcalde del municipi veí, Albert Vilà, ha criticat la falta d'assistència de l'equip de govern municipal a la cita, i la falta d'implicació del consistori i d'altres administracions supramunicipals en la protecció de la zona. Mira aquest reportatge a Cugat tv
La faceta política al front comú la posat l'alcalde del Papiol, un municipi que assegura 'sentir-se sol' per defensar la pedrera Berta. Escoltem Albert Vilà.
Albert Vilà
Altres administracions, com la Generalitat i l'Ajuntament de Sant Cugat, no diuen res. L'Ajuntament de Sant Cugat hauria d'estar aquí.
Your browser doesn’t support HTML5 audio
Vilà ha volgut deixar clar que es pot complir la sentència del Tribunal Suprem que permet reomplir la pedrera amb bales d'ecoparcs, ja que només és una possibilitat, i a la vegada que la Berta no tingui un abocador de residus urbans.
El Centre d'Ecologia i Projectes Alternatius (CEPA) i la Plataforma Cívica per la Defensa de Collserola (PCDC) han unit veus per analitzar la contaminació que podria patir l'espai. El membre de la plataforma Josep Lluís Moner ha exposat els riscos que creu que pot comportar reblir el sot amb bales d'ecoparcs i ha demanat l'ajut de les administracions.
Josep Lluís Moner
Ens semblaria insensat que la pedrera Berta s'omplís amb bales d'ecoparcs.
Your browser doesn’t support HTML5 audio
El president de la Federació d'Associacions de Veïns (FAV) de Sant Cugat, Manel Sánchez, ha fet una crida a les administracions a col·laborar amb la protecció de l'aqüífer que hi ha a sota la pedrera i ha explicat l'objectiu amb què han convocat la trobada: descobrir el rerefons polític i d'interessos particulars que consideren que hi pot haver en el cas.
Manel Sánchez
Veus aquest atemptat tan gran que es pot produir amb la contaminació de l'aqüífer i volem arribar fins el fons per saber quins interessos hi ha darrere.
Your browser doesn’t support HTML5 audio
La Generalitat ha confirmat a Cugat.cat que de moment no ha rebut cap sol·licitud per restaurar la pedrera Berta amb bales provinents d'ecoparcs, una petició que hauria de venir de la propietat.
Tampoc l'àrea de Medi Ambient de l'Ajuntament de Sant Cugat no té cap petició de l'empresa propietària de la zona. A més, entenen que, tot i que la sentència del Tribunal Suprem avala que la pedrera es pot reomplir amb bales procedents d'ecoparcs, la sentència no és directament executable. La tinenta d'alcalde de Medi Ambient, Marta Subirà, va dir al gener a Cugat.cat que la part santcugatenca de la pedrera només es reompliria amb terra i runa, gràcies a l'acord que va signar amb els anteriors propietaris. El pacte garantia reomplir el sot amb material inert procedent de la construcció i l'equip de govern es mostra confiat que es mantindrà amb la nova propietat, l'empresa FCC.
Tot i que estava confirmada la participació de la presidenta de l'EMD a la trobada d'aquest dimecres, finalment Montserrat Turu no ha pogut assistir a l'acte.