Zapatero i Montilla inauguren el sincrotró Alba, 'una infraestructura per a l'excel·lència en la investigació'
Moment de la inauguració
SocietatPublicat el 22/mar/10 per Anna Bernadó
El president del govern espanyol i el president de la Generalitat han inaugurat aquest dilluns el laboratori de llum de sincrotró Alba, situat al terme de Cerdanyola, a tocar de Sant Cugat. José Luis Rodríguez Zapatero ha assegurat que el projecte situarà l'Estat espanyol a la 'primera divisió científica d'Europa'. José Montilla, de la seva banda, considera el sincrotró 'un aliat clau' per guanyar competitivitat al teixit industrial del país. El nou equipament ha entrat a la recta final de posada a punt per començar a funcionar a finals d'any. Mira aquest reportatge a Cugat tv
El sincrotró Alba és una aposta a parts iguals del govern espanyol i de la Generalitat, que han invertit més de 200 milions d'euros en la seva primera fase. Fins al 2020, les dues administracions injectaran 420 milions d'euros més, que cobriran els 15,5 milions que costa de mantenir anualment la instal·lació.
El president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ha explicat que amb la nova instal·lació es passa pàgina respecte la idea que l'Estat espanyol dóna l'esquena a la investigació. Zapatero creu que la infraestructura atraurà investigadors i talent de tot el món i donarà servei als investigadors i les empreses espanyoles, que no hauran de marxar per invertir en recerca. Això permetrà, segons el president, donar l'impuls que falta al capital espanyol per cobrir el buit existent a l'estat en investigació privada respecte la pública, que ha dit que ja supera la mitjana europea. Segons Zapatero, l'Alba reflecteix el canvi de paradigma que afronta l'Estat espanyol a l'hora d'apostar per la innovació i el desenvolupament.
José Luis Rodríguez Zapatero
Aquest laboratori és la major infraestructura per a la investigació de la història del nostre país.
Your browser doesn’t support HTML5 audio
El president de la Generalitat, José Montilla, ha definit el sincrotró com 'la instal·lació científica més formidable' que s'ha construït mai a l'Estat espanyol i al sud-oest d'Europa. Segons Montilla, l'Alba suposa una afirmació del que 'som capaços de fer com a país', 'el camí cap a on ha d'anar l'economia' i l'esperança d'ocupar un lloc a la comunitat científica internacional.
José Montilla
Som davant de la instal·lació científica més formidable del sud-oest d'Europa.
Your browser doesn’t support HTML5 audio
El director del Consorci per a la Construcció, Equipament i Explotació del Laboratori de Llum Sincrotró (Cells), Joan Bordas, ha destacat que durant els propers 30 anys l'equipament tindrà un gran potencial econòmic i ocuparà un lloc destacat en la ciència del segle XXI. Bordas ha demanat la col·laboració de les administracions.
Joan Bordas
Avui comença un llarg camí que s'allargarà els propers 30 anys. Que les administracions inverteixin els recursos necessaris.
Your browser doesn’t support HTML5 audio
La ministra de Ciència i Innovació, Cristina Garmendia, el conseller d'Innovació, Universitat i Empresa, Josep Huguet, i l'alcaldessa de Cerdanyola, Carme Carmona, també han participat a l'acte oficial. L'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, i l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol tampoc s'han perdut la cita, que ha aplegat prop de 500 persones aquest dilluns a la tarda.
El sincrotró és el buc insígnia del projecte del Centre Direccional de Cerdanyola, les obres del qual acumulen prop d'un any de retard, tot i que la demora no afectarà el laboratori de llum. La via de comunicació més directa amb el sincrotró és la carretera de Cerdanyola, la BP-1413. El desdoblament d'aquesta infraestructura s'obrirà al trànsit abans de l'estiu.