Les xarcuteries de la ciutat venen avui els productes tradicionals del Dijous Gras

Societat

Publicat el 27/feb/03 per Sònia

Les xarcuteries de Sant Cugat registren un bon nivell de vendes durant el matí de la celebració del Dijous Gras. La diada torna a moltes llars amb les tradicionals botifarres, truites i coques de llardons. Amb aquesta festa s'acosten el Carnestoltes i la Quaresma.

Tot i que amb els anys l'obligació de guardar abstinència s'ha anat perdent, la celebració del Dijous Gras encara es manté. Així ho demostren els aparadors de les xarcuteries que avui ofereixen els plats tradicionals d'aquesta festa com la botifarra d'ou i la coca de llardons. Tot i que com s'assenyala des de la xarcuteria de Ca l'Anton, acostuma a haver-hi confusions entre els ciutadans:

Carnissera Ca l'Anton

La gent de vegades creu que el que es fa és la truita de botifarra d'ou


El preu mig de les botifarres d'avui oscil·la al voltant dels vuit euros i mig.

Altres menjars inclosos en la llista d'àpats típics són les faves pelades amb cotnes, carot, el morro de porc o la sopa de brou.

Recordem que l'origen del Dijous Gras es remunta a la celebració de la Quaresma. Es tractava de la prohibició del consum de carn durant quaranta dies. Les famílies es reunien el Dijous Gras per celebrar àpats comuns abans que arribés el període d'abstinència. El gremi de cansaladers aprofitava llavors aquesta jornada per esgotar les seves existències amb botifarres i coques de llardons, en previsió de les setmanes que estarien sense vendre. D'altra banda, les parròquies oferien truites amb cansalada i botifarra.