El Pi d'en Xandri gaudeix de bon estat de salut 9 anys després de l'agressió
L'arbre es recupera favorablement tot i que són necessàries actuacions per sanejar la ferida i combatre algunes plagues
SocietatPublicat el 3/feb/06 per Ester Castanyer
El Pi d'en Xandri continua en bon estat i evoluciona favorablement, després de l'agressió que va patir ara fa 9 anys. A hores d'ara, la ferida està cicatritzant i es mantindrà descoberta, tot i que amb precaucions perquè no hi pugui entrar aigua. D'altra banda, cal fer una actuació per combatre una lleu plaga de fongs que està afectant la part més alta de l'arbre.
L'emblemàtic arbre de Sant Cugat continua recuperant-se favorablement de l'agressió que, fa 9 anys, pràcticament va matar-lo. Així s'ha posat de manifest durant una inspecció tècnica que han realitzat el tinent d'alcalde de Medi Ambient, Eduard Pomar, el responsable tècnic del servei de Sanitat Vegetal del departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca de la Generalitat, Mariano Rojo, i el cap de servei de Paisatge i Verd Urbà de l'Ajuntament, Jordi Torrijos, entre d'altres.
Segons ha explicat aquest darrer, a hores d'ara la ferida del pi està cicatritzant bé i la decisió de deixar-la al descobert durant el darrer any ha donat bons resultats. Tot i això, caldrà sanejar-la una mica i prendre mesures per evitar que hi entri l'aigua de pluja. Jordi Torrijos.
Jordi Torrijos
La ferida està cicatritzant. Ho sanejarem una mica perquè durant aquest any que l'hem deixat descoberta hi ha entrat aigua de pluja. Farem uns petits talls interiors amb inclinació perquè l'aigua llisqui cap a fora i estem estudiant posar un producte impermeabilitzant
Your browser doesn’t support HTML5 audio
Pel que fa als puntals de l'arbre, aquests s'hauran de mantenir encara durant almenys 15 o 20 anys, però de moment s'ha comprovat que tenen prou flexibilitat per permetre el creixement del pi. A més, Torrijos ha explicat que l'objectiu és retirar l'embolcall geotèxtil actual, deixant-lo només a la zona dels puntals per tal de deixar que la resta de l'escorça pugui estar en contacte directe amb l'aire.
Una altra actuació necessària serà la de combatre una lleu plaga de fongs que, en aquests moments, està afectant la capçalera de l'arbre i provocant que s'assequin les fulles que neixen noves. Torrijos ha assegurat que no és una situació greu però que és important actuar.
Jordi Torrijos
Hem observat que a les parts més altes hi ha atac de fong. No és molt greu però s'ha combatre. El que fa és que asseca els brots tendres i evita que tingui una brotació sana. I també hi ha branques seques, antigues, que cal sanejar
Your browser doesn’t support HTML5 audio
Recordem que el Pi d'en Xandri és un pi pinyoner, de 23 metres d'alçada i 3,20 metres de perímetre de tronc. L'arbre té 232 anys, el que suposa que ja és un arbre ja gran, fet que alenteix una mica la seva recuperació. Des de l'Ajuntament però, es van fent revisions periòdiques per controlar que aquest emblemàtic arbre del municipi.
D'altra banda, l'Ajuntament continua treballant amb els propietaris del sector per tal de millorar i arranjar l'entorn, posant una nova senyalització que permeti donar a conèixer millor la història i les característiques del que s'ha convertit en un dels símbols de Sant Cugat i de la protecció de la Torre Negra.