V. AMP

✕

Pere Sala (pediatra): 'Els primers anys de vida són clau per transmetre hàbits saludables als infants'

Sant Cugat acollirà el 13 i 14 de juny la 29a Reunió Anual de la Societat Catalana de Pediatria


  • Comparteix:

Pere Sala, cap del servei de Pediatria de l'Hospital Universitari General de Catalunya / Foto: Cugat Mèdia

Pere Sala, cap del servei de Pediatria de l'Hospital Universitari General de Catalunya / Foto: Cugat Mèdia

Sant Cugat acollirà el 13 i 14 de juny la 29a Reunió Anual de la Societat Catalana de Pediatria, una cita que reunirà més de 300 metges a la ciutat per abordar els reptes de la pediatria. El cap del servei de Pediatria de l'Hospital Universitari General de Catalunya (HUGC), Pere Sala, n'és el president del Comitè Organitzador. En una conversa al magazín 'Faves comptades', Sala ha abordat els reptes que afronta aquesta especialitat i com ha canviat l'enfocament en l'atenció als pacients més joves. Per garantir el benestar dels més petits, Sala ha assegurat que 'els primers anys de vida són clau per transmetre hàbits saludables als infants'.

ESCOLTA-HO


Què el va dur a l'especialitat de pediatria?
En aquelles èpoques ja teníem l'examen del MIR. La meva primera opció era cardiologia, però no vaig poder accedir-hi. Com a segona opció tenia pediatria, i vaig decidir quedar-me aquí per estudiar. Un cop entres en una especialitat, després ja no la canviaries, almenys en el meu cas.

Quins són els principals reptes que afronta la pediatria actualment?
La pediatria està evolucionant cap a una medicina més personalitzada. Cada cop és més important preveure l'evolució de les patologies i integrar disciplines com la genètica, la física o la biologia en els estudis mèdics. També hem avançat cap a una atenció multidisciplinària en hospitals especialitzats.

Un altre repte és mantenir l'atenció pediàtrica fins als 18 anys, tot i que sovint es limita als 14 o 15 anys. A més, cal reconèixer oficialment les subespecialitats dins de la pediatria, com les malalties digestives o respiratòries, que encara no tenen un títol específic.

Han canviat els enfocaments en l'atenció als pacients més joves?
Sí, els avenços genètics han permès diagnosticar malalties minoritàries que abans no es podien identificar. També hem incorporat eines digitals per facilitar l'atenció no presencial, com la telemedicina. Finalment, la intel·ligència artificial s'està introduint en medicina, tot i que cal utilitzar-la de manera responsable per no perdre la humanització en l'atenció als pacients.

Quines són les malalties més comunes entre els infants avui dia?
Les malalties respiratòries i gastrointestinals són les més freqüents. En èpoques fredes hi ha més prevalença de refredats, otitis, pneumònies o bronquiolitis. Les gastroenteritis també són habituals durant tot l'any. Els vòmits i les diarrees són molt freqüents en infants.

Han canviat aquestes malalties respecte a dècades enrere?
Sí, gràcies a les vacunes hem reduït significativament algunes malalties infeccioses greus com la meningitis meningocòcica, que era molt freqüent quan jo era resident. Recentment s'ha introduït un anticòs preventiu contra el virus respiratori sincitial, que provoca bronquiolitis en nadons menors de sis mesos. Això ha disminuït molt els casos greus.

Quina influència tenen els canvis d'hàbits en la salut dels infants? Hi ha algunes patologies que hagin guanyat presència en els últims anys?
Han augmentat els casos d'obesitat infantil, que afecta el 36% dels nens en edat escolar d'entre 6 i 9 anys a l'Estat espanyol, amb un 16% de casos d'obesitat severa. En salut mental, després de la pandèmia, s'han disparat casos d'ansietat, depressió o trastorns de l'espectre autista. En aquest sentit, en adolescents també hem de vigilar els casos d'assetjament, tant el físic com el virtual.

Per què han reaparegut malalties com la tos ferina o el xarampió, que creiem que estaven pràcticament erradicades?
La tos ferina pot rebrotar de tant en tant perquè la vacuna no és 100% eficaç i la immunitat natural no dura per sempre. El cas del xarampió és diferent. Tot i tenir una vacuna molt efectiva, la globalització fa que estiguem en contacte amb persones d'arreu del món i factors com els brots en altres països afecten la immunització global. A això cal sumar-li el rebuig a les vacunes d'algunes persones. Com que el xarampió és altament contagiós; un sol cas pot generar fins a 18 contagis secundaris.

Ara que parla de vacunes, quina importància té seguir el calendari de vacunació infantil?
Les vacunes són una mesura preventiva molt eficaç que ha permès erradicar malalties com la verola. És essencial començar a immunitzar els infants des dels primers mesos per protegir-los contra moltes infeccions comunes, ja que són un col·lectiu que pot agafar moltes malalties. Per sort, al nostre país hi ha una acceptació molt alta de la vacunació i la gent està molt conscienciada.

Quins consells donaria a les famílies per garantir una bona salut pediàtrica?
És fonamental portar una vida saludable: alimentació equilibrada, evitar tòxics com tabac o alcohol durant l'adolescència, dormir les hores necessàries i fer seguiments mèdics regulars. Els primers anys són clau per inculcar als infants hàbits saludables que perdurin tota la vida.

Sant Cugat acollirà el 13 i 14 de juny la 29a Reunió Anual de la Societat Catalana de Pediatria. Què hi trobarem?
Em fa molta il·lusió poder celebrar aquest congrés a la ciutat, perquè soc santcugatenc des que vaig néixer. Aquesta trobada reunirà uns 300-350 assistents per debatre temes rellevants en pediatria mitjançant taules rodones i comunicacions científiques presentades per hospitals i centres d'atenció primària.

Un dels tallers més especials és el de reanimació cardiopulmonar que s'ofereix als alumnes de sisè de primària de les escoles de la ciutat perquè aprenguin mesures de reanimació bàsica.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.

Publicitat