Tot a punt per a l'Aplec de Sant Medir
Coneixes la llegenda que hi ha darrere d'aquesta tradició centenària?
Imatge d'arxiu de l'aplec de Sant Medir / Foto: Localpres
SocietatPublicat el 3/març per Sara Bella
Natura, germanor i tradició convergeixen aquest dilluns per celebrar, un any més, el tradicional Aplec de Sant Medir. Centenars de persones enfilaran, de bon matí, l'antic camí de l'ermita de Sant Medir, juntament amb l'Esbart Sant Cugat com a colla banderera i gran part de les entitats de cultura popular de la ciutat. Un cop a dalt, la missa de Sant Medir, el dinar popular i les actuacions de la colla Sardanista, Geganters, Caparrots, Bastoners, Castellers, Grup Mediterrània i l'Escola de Música Tradicional amenitzaran la jornada.
Escolta-ho
Tot plegat és possible gràcies a l'organització de la Penya Regalèssia amb col·laboració amb l'Ajuntament de Sant Cugat. De fet, la Penya Regalèssia és, des de l'any 1983, l'encarregada de cuidar l'ermita de Sant Medir, una tasca que els seus membres encara desenvolupen avui en dia, fent possible que els caminants de Collserola la puguin visitar els caps de setmana.
Ho han explicat Joan Manel Moncau i Àngels Auladell al programa 'Faves comptades', on també han rememorat els aplecs de la seva joventut. "Els pagesos pujaven a Sant Medir amb els carros i, havent dinat, el jovent se n'anava fins al Tibidabo", han dit. Fins i tot, sovint acabaven la festa a Can Borrell, amb actuació musical inclosa.
Joan Manel Moncau i Àngels Auladell / Foto: Cugat Mèdia
La llegenda de Sant Medir
Segons diu la llegenda, l'any 303, en plena persecució dels cristians, el bisbe Sever de Barcelona fugia de la ciutat. En passar per Sant Cugat es va topar amb el pagès Medir, que estava sembrant faves.El bisbe va explicar a Medir el motiu pel qual s'amagava i, decidit a morir abans que renunciar a la fe cristiana, li va demanar que digués la veritat en cas que algú preguntés per ell. Un cop va marxar, les faves que Medir acabava de plantar van començar a brotar de manera miraculosa.
Poc després, els perseguidors van trobar-se amb el pagès Medir, que els va explicar la veritat: Sever havia passat per allà feia una estona mentre ell sembrava faves. Els homes es van pensar que se'n mofava i que protegia el bisbe. Per això, van capturar tant a Medir com a Sever, els van empresonar i martiritzar fins que van morir.
És per aquest motiu que, durant la festivitat, els assistents poden adquirir una fava a l'esplanada de Sant Medir.
Arribada de les colles a Sant Medir l'any 1917 / Foto: Fundació Institut Amatller d'Art Hispànic
Programa d'actes de l'Aplec de Sant Medir 2025
Dilluns, 3 de març
Actes al centre de la ciutatActes a l'entorn de l'Ermita de Sant Medir
CONSULTA TOTES LES ACTIVITATS RELACIONADES AMB SANT MEDIR