El 36% de les persones que han superat un càncer pateix ansietat i el 22% desenvolupa depressió

Amb motiu del Dia Mundial Contra el Càncer, Cugat Mèdia ha parlat amb les psicooncòlogues Tània Estapé i Íngrid Ramo

La psicòloga Íngrid Ramo a la consulta / Foto: Cedida

Societat

Publicat avui, a les 06:00 per Sara Bella

Enfrontar-se a un diagnòstic de càncer pot tenir unes conseqüències emocionals difícils de gestionar per a moltes persones. En aquests casos, l'acompanyament d'un psicooncòleg és essèncial, especialment en fases avançades o terminals de la malaltia. No obstant això, la manca de recursos i la sobrecàrrega en hospitals, fa que no tots els pacients tinguin accés a una atenció psicològica de qualitat. Amb motiu del Dia Mundial Contra el Càncer, que es commemora el 4 de febrer, Cugat Mèdia ha parlat amb la psicòloga i professora de la Universitat Internacional de Catalunya (UIC Barcelona) Tània Estapé, i amb la psicòloga i especialista en cures paliatives de la Clínica Cuides UIC Barcelona Íngrid Ramo, que també és docent del grau en psicologia a UIC Barcelona i coordinadora de l'EAPS Cuides de la Fundació 'la Caixa'.


Quan una persona que ha superat un càncer va al psicòleg, la teràpia se centra en ajudar-la a gestionar els canvis emocionals i d'identitat derivats de l'experiència. Estapé subratlla que la teràpia és similar a la psicoteràpia convencional, però amb un enfocament específic per afrontar els reptes emocionals que genera el càncer, com la pèrdua d'identitat, l'acceptació dels canvis en la imatge corporal, els problemes laborals i personals o el sentiment de vulnerabilitat, entre d'altres.

Pel que fa al moment més difícil del procés, Estapé apunta que la por a la quimioteràpia és el més comú, per la pèrdua de qualitat de vida que poden comportar els efectes secundaris d'aquest tractament.

La psicooncòloga Tània Estapé / Foto: Cedida

Ansietat i depressió

Segons Estapé, després d'haver superat un càncer, un 36% dels pacients pateixen ansietat i un 22% desenvolupen depressió. L'ansietat es produeix especialment quan toca enfrontar-se a proves i nous tractaments, mentre que la depressió, més acumulativa, sorgeix amb el temps a causa del desgast emocional i físic que comporta tot el procés.

Una de les principals causes de patir aquests trastorns és l'anomenada 'síndrome de l'espasa de Damocles', que és la por constant a la recaiguda després del tractament. Segons explica Estapé, aquesta sensació de viure sota una amenaça permanent es manifesta en una hipervigilància davant de qualsevol signe o molèstia.

Acompanyament psicològic a persones amb fase avançada de càncer

En el cas dels pacients amb càncer en fase avançada, la psicòloga Íngrid Ramo considera que la intervenció psicològica té un impacte positiu des de la primera visita, ja que proporciona un espai per expressar les emocions i les preocupacions dels pacients. Així, Ramo assegura que l'acompanyament psicològic millora la qualitat de vida dels pacients, ja que els ajuda a ordenar aspectes vitals, gestionar emocions complexes i donar sentit al seu dia a dia.

La psicooncòloga Íngrid Ramo / Foto: Cedida

D'altra banda, els psicòlegs de cures pal·liatives també estan formats per acompanyar les famílies, ja que el benestar de les persones més properes al pacient influeix directament en la seva salut mental. A més, aquests professionals també poden proporcionar acompanyament a les persones que han perdut un ésser estimat a causa del càncer.

Formació específica en psicooncologia

Tot i que actualment no existeix una especialitat oficial en psicooncologia ni en cures pal·liatives, Ramo considera que el reconeixement de l'especialitat és imprescindible per millorar els recursos i la qualitat de l'atenció, ja que la complexitat dels pacients requereix un perfil especialitzat.

En aquest sentit, Ramo destaca la importància de tenir una gran capacitat d'escolta, empatia i una actitud oberta davant dels pacients. La psicooncòloga també remarca la importància de fer un treball d'autoconeixement i de revisió de les pròpies pors i de la concepció sobre la mort abans d'atendre pacients en una fase avançada de càncer.


DECLARACIONS

Tània Estapé

A vegades els queda aquesta sensació de vulnerabilitat, perquè han vist la mort o el patiment de molt a prop. A nivell emocional hi ha també aquesta fragilitat, aquesta por a recaiguda, aquesta espasa de Damòcles.

Your browser doesn’t support HTML5 audio