Ramon Rosset (sommelier): 'El vi és un element fonamental de les festes nadalenques'

El director dels Premis Vinari ofereix consells sobre com maridar els vins amb els àpats nadalencs per evitar excessos i garantir l'èxit gastronòmic

Una taula parada amb motius nadalencs / Foto: CC0 1.0

Societat

Publicat avui, a les 06:00 per Sara Bella

El sommelier i director dels Premis Vinari, Ramon Roset, considera que el vi és el complement perfecte dels àpats nadalencs, des de l'aperitiu fins a les postres. En aquest sentit, Roset destaca la versatilitat dels vins, tot i que subratlla que cada família pot adaptar-los al seu propi estil de celebració. 'Hi ha tanta versatilitat que tot és possible', afirma, i afegeix que la selecció de vins dependrà de l'ambient familiar, el tipus de menjar i el to de la festivitat. Amb tot, l'expert recomana moderació, beure aigua i no barrejar diversos tipus d'alcohol.

Escolta-ho

Aquestes són les recomanacions de Ramon Roset per a cada plat:

Aperitiu

  • Vermut: ideal per començar, però cal moderació. Si no hi estàs acostumat, millor limitar el seu consum a un o dos dits.
  • Vi blanc jove: amb una bona acidesa, és perfecte per obrir la gana i combinar amb aperitius freds o fregits.
  • Escumós jove: també és una gran opció per un aperitiu refrescant.
  • Rosat jove: una altra opció per variar i refrescar l'aperitiu.


  • Escudella i carn d'olla

  • Vi blanc de criança: especialment si el caldo és lleuger.
  • Vi negre de criança: una bona opció si el plat és més contundent.
  • Cava o escumós: pot ser una sorpresa refrescant per a l'escudella.
  • Vi rosat: va bé, especialment si l'escudella porta pilota o galets.


  • Carns i plats principals

  • Carn d'olla: si es tracta de la carn bullida, pots optar per un vi blanc de criança o un vi negre jove.
  • Carn guisada (pollastre, gall dindi, xai, garrinet): un vi negre de criança funciona bé, sempre que no sigui excessivament tànnic.
  • Sarsueles o mariscs: un vi blanc de criança o un negre jove hi poden anar bé.
  • Canelons: si són tradicionals, un vi blanc de criança. Si són trufats, un vi amb més cos o un escumós de gran reserva.


  • Dietes vegetarianes o veganes

  • Plats vegetals crus o lleugers: els vins blancs joves són molt adequats.
  • Plats de tofu, soja o brasa: un vi de criança o un negre jove pot funcionar, depenent de la intensitat del plat.


  • Postres

  • Torrons, polvorons i tortell: els vins dolços són imprescindibles. Moscatell, garnatxes dolces de l'Empordà o vins rancis són excel·lents opcions.
  • Escumós brut: una bona alternativa per a les postres, de reserva o gran reserva.


  • Salut!