El sommelier i director dels Premis Vinari, Ramon Roset, considera que el vi és el complement perfecte dels àpats nadalencs, des de l'aperitiu fins a les postres. En aquest sentit, Roset destaca la versatilitat dels vins, tot i que subratlla que cada família pot adaptar-los al seu propi estil de celebració. 'Hi ha tanta versatilitat que tot és possible', afirma, i afegeix que la selecció de vins dependrà de l'ambient familiar, el tipus de menjar i el to de la festivitat. Amb tot, l'expert recomana moderació, beure aigua i no barrejar diversos tipus d'alcohol.
Escolta-ho
Aquestes són les recomanacions de Ramon Roset per a cada plat:
Aperitiu
Vermut: ideal per començar, però cal moderació. Si no hi estàs acostumat, millor limitar el seu consum a un o dos dits.Vi blanc jove: amb una bona acidesa, és perfecte per obrir la gana i combinar amb aperitius freds o fregits.Escumós jove: també és una gran opció per un aperitiu refrescant.Rosat jove: una altra opció per variar i refrescar l'aperitiu.
Escudella i carn d'olla
Vi blanc de criança: especialment si el caldo és lleuger.Vi negre de criança: una bona opció si el plat és més contundent.Cava o escumós: pot ser una sorpresa refrescant per a l'escudella.Vi rosat: va bé, especialment si l'escudella porta pilota o galets.
Carns i plats principals
Carn d'olla: si es tracta de la carn bullida, pots optar per un vi blanc de criança o un vi negre jove.Carn guisada (pollastre, gall dindi, xai, garrinet): un vi negre de criança funciona bé, sempre que no sigui excessivament tànnic.Sarsueles o mariscs: un vi blanc de criança o un negre jove hi poden anar bé.Canelons: si són tradicionals, un vi blanc de criança. Si són trufats, un vi amb més cos o un escumós de gran reserva.
Dietes vegetarianes o veganes
Plats vegetals crus o lleugers: els vins blancs joves són molt adequats.Plats de tofu, soja o brasa: un vi de criança o un negre jove pot funcionar, depenent de la intensitat del plat.
Postres
Torrons, polvorons i tortell: els vins dolços són imprescindibles. Moscatell, garnatxes dolces de l'Empordà o vins rancis són excel·lents opcions.Escumós brut: una bona alternativa per a les postres, de reserva o gran reserva.
Salut!