Les pastisseries de Sant Cugat es preparen per a un Nadal dolç i intens

Panettones, torrons i tortells es converteixen en els imprescindibles d'aquestes festes amb opcions tradicionals i innovadores

Els pastissers Carles Boix, de La Palma, i Yann Duytsche, del Dolç a l'estudi Ramon Barnils de Ràdio Sant Cugat / Foto: Cugat Mèdia

Societat

Publicat avui, a les 06:00 per Alba Triadó

Els mestres pastissers de Sant Cugat es preparen per a la temporada més intensa de l'any. La temporada de Nadal representa el període de més feina per als pastissers, amb una intensa activitat que s'estén des del pont de la Puríssima fins als Reis. Aquesta concentració de treball obliga els artesans a ampliar els seus equips i a treballar intensament per satisfer la demanda de productes frescos i artesanals. Yann Duytsche, de la pastisseria Dolç, i Carles Boix, de La Palma, han compartit al 'Faves comptades' els detalls de com afronten aquestes dates, que són sinònim de família, tradicions i, per descomptat, dolços, i on els panettones, els torrons i els tortells de Reis es consoliden com els grans protagonistes de les sobretaules.

Escolta-ho


"És una època de molta feina, on hem de concentrar gran volum de producció en pocs dies, ja que treballem amb productes frescos i sense conservants", explica Yann Duytsche. Per fer front a la demanda, sovint amplien els equips de treball, que es mantenen fins a Pasqua. "Malgrat la intensitat, és una feina alegre perquè estem creant productes per a moments familiars especials", afegeix Carles Boix.

El panetone guanya protagonisme

El panettone s'ha convertit en un dels productes més sol·licitats a les pastisseries de la ciutat, guanyant cada vegada més popularitat entre els consumidors. Tant Duytsche com Boix coincideixen en què la demanda d'aquest dolç d'origen italià ha augmentat significativament en els últims 10 anys. Tant és així, que al Dolç, guanyador del premi al Millor Panettone Artesà de l'Estat el 2016 i el 2021, en fan durant tot l'any.

Malgrat la irrupció del panettone, el tortell continua sent un clàssic imprescindible, especialment per a la festivitat de Reis. A la pastisseria La Palma aposten pel tortell tradicional, amb fruita i farcit de massapà, però també en preparen de farcits de nata i trufa, que cada vegada tenen més adeptes. Al Dolç també tenen propostes per als paladar més juganers, i aquest any en tenen amb farciment de festuc o de festuc i maduixa per als més atrevits.

D'altra banda, els torrons també mantenen la seva importància, amb varietats tradicionals i innovadores per satisfer tots els gustos. A més dels postres més clàssics, els mestres pastissers s'atreveixen amb propostes innovadores com o el tronc de Nadal, un postre d'arrels franceses que al Dolç fan amb xocolta i fruita de la passió o el tió, un tronc amb una cara que preparen a l'obrador de La Palma.

Malgrat l'increment en el cost de les matèries primeres, especialment el cacau, la mantega i els productes làctics, els artesans es mantenen ferms en el seu compromís amb la qualitat. Ambdós pastissers asseguren que no reduiran la qualitat dels seus productes, tot i que això impliqui ajustar lleugerament els preus.

Els pastissers recomanen als clients fer els seus encàrrecs amb antelació, especialment per a productes com els panettones, que es preparen frescos i tenen una disponibilitat limitada. Aquesta previsió ajuda tant als consumidors a assegurar-se els seus dolços preferits com als artesans a planificar la seva producció.

Pots escoltar el magazín 'Faves comptades' de dilluns a divendres de 10 h a 12 h al 91.5 FM i a cugat.cat/directe