Passat i futur del Sincrotró Alba

La biòloga Laia Torres Aribau ha repassat la història dels sincrotrons i ha avançat alguns dels projectes de futur de l'Alba

Interior del Sincrotró Alba / Foto: Sincrotró Alba

Societat

Publicat el 8/desembre per Sara Bella

La biòloga Laia Torres Aribau, membre de l'Oficina de Comunicació del Sincrotró Alba, ha parlat de la història del sincrotró i de la importància de la seva llum. Una llum que, tot i que s'ha descobert recentment, és un fenomen natural present a l'espai des de fa milers d'anys. Sobre la llum, Torres ha afegit que el procés de generació de la llum, realitzat per electrons accelerats a velocitats altíssimes, permet dur a terme experiments que revelen detalls invisibles a simple vista.

Escolta-ho

Respecte al futur, la biòloga ha compartit detalls sobre el projecte Minerva, una col·laboració entre l'Alba i l'Agència Espacial Europea que busca estudiar materials que seran exposats a radiació a l'espai. Aquest projecte inclou la construcció d'una línia de llum especial per analitzar com els materials reaccionen a les condicions de l'espai, un pas important per a la futura missió Atena, que enviarà un telescopi a l'espai per investigar estructures com forats negres i gas calent.

Finalment, Torres ha fet un repàs a la història dels sincrotrons, des dels seus orígens als anys 70 i 80 fins a la inauguració de l'Alba el 2010. A més, ha avançat que el projecte Alba 2, previst per al 2032, busca actualitzar la tecnologia de l'accelerador de partícules per millorar la seva capacitat d'investigació.

Pots escoltar el magazín 'Faves comptades' de dilluns a divendres de 10 h a 12 h al 91.5 FM i a cugat.cat/directe.