L'Horta Temerària: un projecte que cultiva sostenibilitat i vincles veïnals a Sant Cugat

La iniciativa, nascuda dels pressupostos participatius del 2021, fomenta la sostenibilitat i el suport mutu en un terreny de 1.700 m2 a Coll Favà

Dues hortolanes plantant les primeres bledes a l'Horta Temerària / Foto: Cedida per la comissió de l'Horta Temerària

Societat

Publicat avui, a les 06:00 per Alba Triadó

L'Horta Temerària, sorgida dels pressupostos participatius del 2021, està donant una nova vida a un terreny de 1.700 m² a Coll Favà. Cal Temerari és l'encarregat de gestionar aquesta iniciativa que a diferència d'altres horts municipals promou el cultiu en una sola unitat i no per parcel·les individuals. Més enllà del cultiu d'hortalisses, l'objectiu de la proposta és dinamitzar el teixit veïnal i fomentar la sostenibilitat a través de la gestió comunitària de l'espai.

Escolta-ho

En una entrevista al magazín 'Faves comptades', Francesc Colom, membre de la comissió de l'Horta Temerària, ha explicat que el model de gestió comunitària fomenta la col·laboració i l'aprenentatge conjunt. "L'excusa de cultivar hortalisses no és només pel fruit, sinó per establir vincles entre persones i crear comunitat", ha destacat Colom, que ha subratllat la importància d'integrar perfils diversos al projecte.

En aquest sentit, els 24 hortolans i hortolanes seleccionats s'han escollit a través d'un sorteig que ha prioritzat la diversitat de gènere i edat. Josep Martinell, un dels pocs jubilats del grup, ha valorat aquesta experiència com una oportunitat per continuar amb la seva afició: "A casa sempre he tingut hort, però ara puc compartir aquesta passió amb altres persones."

Josep Martinell i Francesc Colom, hortolà i membre de la comissió de l'Horta Temerària / Foto: Cugat Mèdia

Un espai compartit i sostenible

El terreny s'ha organitzat en parcel·les per al cultiu de verdures i una zona per plantar arbres fruiters. De fet, dels 1.700 m² 600 són cultivables com a horta i la resta és espai lliure on s'han plantat arbres fruiters.

El grup s'estructura en comissions per garantir un funcionament eficient i sostenible de l'horta. "S'està portant bé el sistema assembleari, jo el desconeixia totalment i m'està sorprenent, sobretot per les iniciatives", ha confessat Martinell.