'L'educació positiva no és permissiva, hi ha normes i límits'
Sant Cugat acull aquest dissabte el Fòrum 'Educa en Positivo', una jornada sobre criança respectuosa
Una nena jugant en un parc / Foto: ACN (Nia Escolà)
SocietatPublicat el 12/novembre per Alba Triadó
Cada vegada és més freqüent sentir pares i mares parlar de l'educació positiva o de la criança respectuosa, una metodologia que es basa en educar els infants des del respecte i que cada vegada té més seguidors. En aquest context, Sant Cugat acull aquest dissabte el Fòrum 'Educa en Positivo', una jornada dirigida a famílies i persones interessades a millorar la convivència i la comunicació amb els infants a través d'aquest sistema. La trobada està impulsada pels creadors del mètode homònim, Isabel Cuesta i Dani Pérez, formadors especialitzats en educació respectuosa i comptarà amb ponents de renom dins del sector com l'escriptora i periodista especialitzada en maternitat i paternitat Míriam Tirado, l'experta en Psicologia Adleriana Anabella Shaked i la neuropsicòloga educativa i divulgadora Diana Jiménez. La cita arrencarà a partir de les 9.30 h a l'Auditori Josep Carreras de l'Àgora Sant Cugat International School.
Escolta-ho
Què és l'educació positiva?
En una entrevista al magazín 'Faves comptades', Cuesta i Pérez han explicat que la clau de l'educació positiva rau a comprendre les necessitats emocionals que hi ha darrere de cada conducta dels infants. Aquesta manera d'educar, expliquen, no implica ser permissiu, sinó trobar un equilibri amb normes i límits clars. "L'educació positiva no és permissiva; hi ha normes i límits, però la diferència és com es posen", assenyala Pérez.Segons els experts, sovint els conflictes sorgeixen perquè els nens no se senten compresos. "No es tracta de fer sempre el que vol el nen, sinó de trobar el perquè del seu comportament i ajudar-lo a entendre les conseqüències de les seves accions", afegeix Cuesta, que és també la cara visible del popular perfil d'Instagram @unamadremolona.
Beneficis de l'educació positiva
Els beneficis de l'educació en positiu, expliquen, es reflecteixen en la millora de la convivència familiar i en la salut mental dels infants i els adults. En aquest model educatiu, la canalla aprèn habilitats importants com la resiliència, l'empatia i l'assertivitat. "Aquestes eines ajuden els nens a créixer amb una bona autoestima i seguretat en si mateixos, qualitats que els seran útils en el futur com a adults", apunta Pérez.Per la seva banda, Cuesta destaca que els pares no han de veure el mètode com un conjunt de trucs ràpids per aconseguir obediència, sinó com un compromís a llarg termini per construir una relació de confiança i respecte amb els fills. "Tot comportament té un propòsit. Quan el nen se sent escoltat i valorat, no necessita prendre males decisions per sentir-se visible", afegeix, resumint l'essència de la proposta.
Fòrum 'Educa en Positivo'
El Fòrum 'Educa en Positivo' oferirà conferències i tallers pràctics per ajudar les famílies a implementar aquestes estratègies en el seu dia a dia. L'esdeveniment, que començarà a les 9.30 h i s'allargarà fins a les 14 h, abordarà temes quotidians que preocupen les famílies, com el paper dels premis, dels càstigs i el sentiment de culpa.Entre els ponents hi haurà: l'escriptora i periodista especialitzada en maternitat i paternitat Míriam Tirado, que parlarà sobre com acompanyar les emocions dels infants; l'experta en psicologia Adleriana Anabella Shaked, que oferirà una xerrada sobre disciplina sense càstigs; i la neuropsicòloga educativa Diana Jiménez, que abordarà com preparar-se per a l'etapa de l'adolescència.