Tanca la Nevera Solidària 'per problemes burocràtics'

En els seus dos anys de vida, el projecte ha evitat el malbaratament de 500 kg de menjar

Una persona fent ús de la Nevera Solidària / Foto: Cugat Mèdia

Societat

Publicat el 5/desembre per Sara Bella

Sant Cugat ha perdut un projecte solidari que ajudava a reduir el malbaratament alimentari. La Nevera Solidària del barri de Monestir-Sant Francesc s'ha desendollat 'per problemes burocràtics' dos anys després d'haver-se posat en marxa, segons ha explicat a Cugat Mèdia un dels voluntaris del projecte, Toni Gorriz. 'Ens ha sabut greu que el projecte no tiri endavant, bàsicament perquè pensàvem que estàvem fent un servei al barri', ha afirmat el santcugatenc. La iniciativa ha evitat el malbaratament de 500 kg de menjar.


La Nevera Solidària establia un circuit de recuperació d'aliments de botigues i supermercats que haurien acabat a l'abocador, com productes a punt de caducar o fruites i verdures d'aparença menys atractiva. Així, els comerciants podien avisar els voluntaris del projecte quan tenien productes que ja no volien vendre, però que encara es podien consumir amb seguretat. Els voluntaris recollien aquests excedents i els dipositaven a una nevera del Xalet Negre, a la qual podia accedir tothom.

Problemes burocràtics sense concretar

En les declaracions a Cugat Mèdia, Toni Gorriz ha confessat que "a hores d'ara no acabo d'entendre els problemes que han fet tancar la Nevera". Si bé sospita que els entrebancs tenen a veure amb el pagament d'una assegurança que té un import aproximat d'uns 300 euros, reconeix que ningú no els ha explicat els motius concrets. En qualsevol cas, el conveni anual amb l'Ajuntament que permetia dur a terme el projecte va finalitzar a l'octubre i ja no es va renovar.

Des del consistori apunten que, tot i "l'èxit de la iniciativa", han hagut de prendre la decisió de tancar-la "de manera provisional". Segons explica la presidenta del Consell de Barri del Centre, Esther Madrona, el govern veu necessari "un replantejament del projecte amb l'objectiu de reforçar i ampliar aquest servei" amb fórmules "que assegurin la validesa de la iniciativa a llarg termini". L'Ajuntament no detalla, però, el perquè del "replantejament" més enllà d'aquests arguments.

Un agraïment sentit

Arran del tancament del projecte, el grup de voluntaris ha enviat una carta a aquest mitjà per explicar els fets i, sobretot, agrair la col·laboració del teixit comercial, el veïnat i les entitats implicades. Fruites d'en Coll, Polleries Imma, Superverd, Punt Natur, Colmado Quilez i Sant Cugat Fruits són alguns dels establiments que participaven recurrentment en la iniciativa.

LLEGEIX LA CARTA COMPLETA AQUÍ


DECLARACIONS

Toni Gorriz

Ens ha sabut greu que el projecte no tiri endavant, bàsicament perquè pensàvem que estàvem fent un servei al barri, també de conscienciació sobre el malbaratament

Your browser doesn’t support HTML5 audio