Convocada una vaga indefinida al servei de menjador de l'institut-escola Catalunya
El sindicat CGT crida a la vaga als treballadors de PAIDOS-Fundesplai d'aquest centre educatiu tots els dimecres
Un dels cartells penjats el passat 25 de juny als voltants d'un dels pavellons de la Rambla del Celler / Foto: Cedida
SocietatPublicat el 11/novembre per Mar Castro
El sindicat CGT convoca a la plantilla de PAIDOS-Fundesplai a una vaga indefinida tots els dimecres de 14.45 h a 16.15 h al servei de menjador i lleure de l'institut-escola Catalunya. El sindicat explica en un comunicat que la mesura arriba 'després de diverses reunions amb l'empresa Fundesplai que no han avançat en la ressolució del conflicte laboral', que arrosseguen en els darrers mesos. Entre les reivindicacions hi ha la regularització dels salaris, posar fi a la doble i triple escala salarial entre la plantilla, disposar d'un calendari laboral a principi de curs i poder substituir contractes a partir del segon dia de baixa, entre d'altres. La primera jornada, que afecta les 35 treballadores de PAIDOS-Fundesplai del centre, serà aquest dimecres, 13 de novembre.
CONSULTA AQUÍ EL DOCUMENT DE LA CGT AMB TOTES LES REIVINDICACIONS
En el comunicat, la CGT explicava que aquest dilluns tenien una reunió de mediació de treball, que confiaven que fos "fructífera o, com a mínim, permeti establir un marc de trobades per arribar a un acord que sigui beneficiós per a tothom". Aquesta trobada, segons ha pogut saber Cugat Mèdia, ha acabat sense entesa i, per tant, la convocatòria de vaga es manté. El sindicat afegeix que en les darreres setmanes s'han reunit amb l'empresa, la direcció del centre i les comissions de menjador de les AFES de les escoles públiques de Sant Cugat. Les reunions, apunten, han sigut convocades per la coordinadora d'AFES de la ciutat, ja que PAIDOS-Fundesplai presta el servei de menjador a la majoria d'escoles del municipi.
La CGT assegura que "en les reunions amb l'empresa s'han arribat a alguns acords que no s'han complert en cap cas, ni s'han deixat per escrit malgrat la petició explícita de la secció sindical". D'altra banda, afegeix que "pel que fa als incompliments legals que hem pogut detectar, com no respectar els drets adquirits, no pagar correctament les hores extra o canvis d'horari executats de manera irregular, per citar-ne només alguns, l'empresa nega els fets i no dona informació per poder contrastar-ho".
Segons ha explicat a Cugat Mèdia la secretària d'acció jurídica d'ensenyament de la CGT, Laura Gené, a l'última reunió que el sindicat va celebrar amb l'empresa se'ls va informar que "els drets adquirits de les treballadores havien prescrit". En aquest sentit, Gené acusa l'empresa de "mala fe" i considera que "ha estat quatre anys allargant el conflicte per esperar que ja no tingués l'obligatorietat de respectar els drets adquirits".
Pel que fa als canvis d'horaris de les treballadores, Gené ha concretat que, arran de la conversió de l'escola en institut-escola, es va informar a la plantilla que haurien d'entrar 15 minuts més tard cada dia, a canvi de treballar dimecres, de 14.45 h a 16.45 h. Gené assegura que, per oferir un bon servei de menjador als infants, no és possible començar la jornada 15 minuts més tard, de manera que la majoria de treballadores "estan regalant a l'empresa les tardes de dimecres".
Unes queixes de fa mesos
Les queixes de la CGT fa mesos que s'arrosseguen. De fet, el 25 de juny el sindicat CGT va omplir Sant Cugat de cartells assenyalant les males pràctiques de l'empresa de lleure per l'acomiadament d'una treballadora. En aquell moment van denunciar les "pràctiques antisindicals" de l'empresa que gestiona des de fa 25 anys la major part dels casals d'estius i servei de menjador de les escoles de la ciutat, perquè la monitora havia secundat la vaga del 6 de setembre de 2023, i alhora criticaven les precàries condicions laborals del sector. Unes accions que van sorprendre Paidos, com van apuntar a Cugat Mèdia fonts de l'empresa que van afirmar que estaven en tràmits de solucionar el conflicte.Més tard, el 9 d'octubre, les escoles de la ciutat es van llevar, de nou, amb cartells de la CGT denunciant la gestió que fa PAIDOS-Fundesplai de les condicions laborals de les treballadores d'extraescolars i casals, així com de la prestació del servei. "25 anys explotant el jovent de Sant Cugat" és la reivindicació del sindicat en la segona encartellada que feia aquest 2024. El col·lectiu detallava llavors a Cugat Mèdia que hi ha irregularitats en les nòmines, que l'estat de les cuines no és l'idoni i que el sou de les treballadores és molt baix. Gené també lamenta que les persones de baixa "fins i tot si són baixes programades", normalment no se substitueixen. Per tot plegat, la GCT ja advertia que les mobilitzacions "només han fet que començar" i, de fet, continuen, ara amb la crida a la vaga indefinida.
Qui és PAIDOS-Fundesplai?
Paidos és una empresa, nascuda a Sant Cugat l'any 1999, que està dins del grup Fundesplai des de 2014, però que a Sant Cugat funciona com a unitat territorial. Actualment es fa càrrec de les extraescolars i casals de totes les escoles públiques (menys Turó de Can Mates), de l'institut Pla i Farreras, i d'una concertada (Pureza de María). També gestiona el menjador de nou escoles públiques (Joan Maragall, Collserola, Gerbert d'Orlhac, Ciutat d'Alba, Pi d'en Xandri, Catalunya, Ferran i Clua, l'Olivera i La Mirada) i de l'institut Pla i Farreras. També porta el personal de suport educatiu de les bressol municipals.El posicionament de PAIDOS-Fundesplai
En relació amb la vaga convocada per CGT a l'institut-escola Catalunya, PAIDOS-Fundesplai ha emès un comunicat en el qual assegura que la majoria de les reivindicacions de les treballadores "ja s'estan complint" (9 de les 17 presentades); quatre "no procedeixen" i tres "no depenen de Fundesplai". Entre aquestes últimes, s'inclou l'horari, ja que, segons l'empresa de lleure, "Fundesplai no pot disposar cap solució respecte a l'horari de prestació de les treballadores perquè està ajustat a l'horari del servei definit del propi centre".En el comunicat, l'empresa de lleure també nega "categòricament" que entre les treballadores hi hagi diferents escales salarials i assegura que "aplica de manera rigorosa les taules salarials marcades al conveni col·lectiu del Lleure i Sociocultural de Catalunya". Tot i això, en declaracions a Cugat Mèdia, l'empresa ha reconegut que aquest punt "podria afectar a algun cas puntual".
El posicionament de les Afes
La presidenta de la Coordinadora d'Afes, Carme Roca, ha explicat a Cugat Mèdia que des de la Coordinadora van convocar en una reunió a totes les treballadores de PAIDOS-Fundesplai per fer un llistat de totes les irregularitats laborals que denuncien i, a continuació, reunir-se amb la direcció de PAIDOS. Roca va voler parlar amb treballadores de tots els centres educatius "perquè veiem que és una situació generalitzada". "Si es demostra que aquestes irregularitats són certes, estem parlant de fets molt greus", comenta la presidenta. Roca assegura que, tot i que encara no han concretat dia i hora per a la reunió, des de la direcció s'han mostrat molt oberts a trobar-se.Pel que fa al cas concret de l'institut-escola Catalunya, Roca recorda que "quan hi ha una subrogació, les treballadores s'han de traspassar amb les condicions de l'empresa anterior, cosa que sembla que no s'ha respectat". En aquest sentit, Roca lamenta que "el conveni del Lleure ja és un conveni molt just; només falta que, a més, no es compleixin ni els mínims que marca aquest conveni".
La presidenta també ha explicat que, com que la CGT no té representació a l'empresa, han de ser les treballadores les que s'hi adrecin per exposar els fets. En el cas de l'institut-escola Catalunya, el 30% de les treballadores de PAIDOS-Fundesplai estan afiliades a la CGT, segons el sindicat.
Pendents de tenir una reunió amb Paidos, havent escoltat les treballadores, tot el nostre suport per una vaga que no té com a finalitat demanar millores laborals sino exigir que es cumpleixi el conveni 1/2 ?? https://t.co/jv0hxCbkZs
— Afes Sant Cugat (@afes_santcugat) November 11, 2024
DECLARACIONS
Laura Gené
Ens trobem amb què s'ha d'entrar un quart d'hora més tard, però és impossible donar un bon servei de menjador així. Per això hi ha molta gent que continua entrant com sempre i que la tarda de dimecres l'està regalant a l'empresa
Your browser doesn’t support HTML5 audio
Carme Roca
El conveni del Lleure ja és un conveni molt just, és un sector molt precaritzat. Només falta que, a més, no s'estiguin complint ni els mínims que marca aquest conveni
Your browser doesn’t support HTML5 audio