Cristina Urriza (AVAN): 'La vida d'una persona que pateix un ictus no torna mai a ser igual'

L'Associació Vallès Amics de la Neurologia alerta sobre la importància de reconèixer els símptomes d'aquesta afectació neurològica

Cristina Castañé, responsable de comunicació d'AVAN, i Cristina Urriza, presidenta de l'entitat a l'estudi Ramon Barnils de Ràdio Sant Cugat / Foto: Cugat Mèdia

Societat

Publicat el 29/octubre per Alba Triadó

Cada 29 d'octubre es commemora el Dia Mundial de l'Ictus, una afectació neurològica que és la primera causa de discapacitat a l'Estat espanyol i la primera causa de mort en dones. Només a Catalunya, l'ictus afecta cada any més de 13.000 persones i provoca prop de 4.000 morts. Des de l'Associació Vallès Amics de la Neurologia (AVAN), que fa anys que treballa a Sant Cugat per atendre persones que han patit aquesta afectació i el seu entorn, alerten de la necessitat de conscienciar i la importància de la seva prevenció i tractament precoç.


En una entrevista al magazín 'Faves comptades', Cristina Urriza, presidenta de l'AVAN, ha explicat els dos tipus principals d'ictus: l'isquèmic, causat per un coàgul que obstrueix una artèria cerebral, i l'hemorràgic, produït pel trencament d'una artèria que causa una pressió intracranial elevada. Tots dos tipus provoquen lesions cerebrals que poden tenir greus conseqüències.

Què faig si sospito que algú pateix un ictus?

Per identificar un ictus de manera ràpida, la responsable de comunicació de l'entitat, Cristina Castañé, recomana seguir el protocol RÀPID:
  • R de Riure. Si la persona riu i torça la boca és que pot estar patint un ictus
  • A d'Aixecar els braços. La persona no podrà o li costarà aixecar els braços
  • P de Parlar. Li costarà parlar i costarà entendre-la
  • I d'Ictus. L'Ictus es presenta de forma brusca
  • D de De pressa. Si la persona té alguna d'aquestes capacitats alterades, cal trucar ràpid al 112 o al 061
  • Aquestes accions permeten una primera identificació que pot ser vital per aplicar el protocol ICTUS i començar tractaments de manera immediata. Segons Castañé, actuar ràpidament pot marcar la diferència entre la vida i la mort, o entre unes seqüeles greus i unes més lleus.

    Seqüeles i suport d'AVAN

    Respecte a les seqüeles, Urriza ha ressaltat que poden variar des de la pèrdua de moviment en una part del cos fins a dificultats per parlar i problemes cognitius. "La vida d'una persona que pateix un ictus no torna mai a ser igual", ha comentat, subratllant que, amb una bona rehabilitació durant els sis primers mesos, moltes persones poden recuperar funcionalitats, tot i que sovint amb gran esforç i lluita diària.

    Des de l'AVAN, atenen actualment a més de 1.000 persones al Vallès. A més d'oferir teràpies com la fisioteràpia, logopèdia o neuropsicologia, treballen per donar suport als familiars i cuidadors. L'atenció global és fonamental per a la seva entitat, ja que que la malaltia impacta també en el nucli familiar i la vida social de la persona afectada. "No és només la persona, és tot el seu entorn qui queda afectat", ha remarcat Urriza.

    Pel que fa a la prevenció, Castañé ha ressaltat la importància d'eliminar els hàbits que poden suposar un risc com el tabaquisme, el sedentarisme, el colesterol i l'estrès, i ha insistit en la necessitat de mantenir una vida equilibrada.

    Pots escoltar el magazín 'Faves comptades' de dilluns a divendres de 10 a 12 h al 91.5 FM i a cugat.cat/directe.