La Castanyada a través dels ulls de la castanyera més icònica de Sant Cugat
Situada a la plaça de Quatre Cantons la Lupe és la castanyera més antiga de la ciutat
La Lupe, la castanyera de Sant Cugat més veterana / Foto: Cugat Mèdia
SocietatPublicat el 31/octubre per Aina Ruiz
Ja fa dies que els carrers de Sant Cugat s'han omplert de l'olor que fa el fum de les castanyes. L'escalfor que surt de les parades i el crec-crec de com es van coent, atrau aquells vianants que no se'n poden estar d'agafar una paperina. La caiguda de les fulles i els colors rogencs marquen l'inici de la tardor i amb ella l'arribada de Tots Sants i la Castanyada. Segons la tradició, és precisament en aquestes dates que toca reunir-se amb amics i familiars per menjar panellets i castanyes. A Sant Cugat qui més en sap és la Lupe Díaz. Castanyera des de fa més de quaranta anys, ho té molt clar: com a la seva parada no se'n troben enlloc.
Tot i que ara la seva parada es troba a la plaça de Quatre Cantons, els seus inicis la remunten a la plaça d'Octavià. Reconeix que el canvi d'ubicació no va ser fàcil, però amb una clientela fidel, admet que no hi ha any en què el dia 31 no es faci una "cua llarguíssima" de gent que ve a buscar la paperina. Tant és així, que la preocupació perquè alguna persona es quedi sense castanyes fa que quan la Lupe veu que comencen a acabar-se es giri per no haver de fer els números. Ara bé, quin és el secret perquè quedin tan bones? Com diu la dita: remenar. Amb la mirada d'algú que ja fa molts anys que s'ho coneix, explica que no es pot parar perquè sinó es couen massa d'algun costat.
La Lupe arriba a les quatre de la tarda amb tot el material apunt. Encén el foc i aleshores comença una jornada maratoniana en què, la conversa amb els que cada any repeteixen, fa que sigui més amena. Sent una de les castanyeres més populars, el fet d'haver treballat durant més de trenta anys a l'Escola Catalunya li ha donat cert avantatge. No tindrà la paradeta per un període gaire llarg, però aquest sí que serà molt intens.
Com coure les castanyes a casa
Per aquells que opten per fer-les a casa, l'experta afirma que coure-les al forn és el pitjor que es pot fer perquè en queden resseques. Així, es decanta més per l'opció de bullir-les amb sal. Tot i que queden més blanques, la textura és molt més agraïda.
Ara bé, tot i que la passió dels santcugatencs per les castanyes continua intacte amb el pas del temps, la Lupe no veu tan clar un relleu generacional en aquest ofici, si més no, que garanteixi la seva qualitat. Per això, mentre duri, com bé diu el refrany: Castanya torrada i calenta escalfa les mans... i el ventre.
Aquests són els 13 punts on pots comprar castanyes a Sant Cugat
CONSULTA AQUÍ EL MAPA AMB LES 13 PARADES (no inclou la de Valldoreix)