L'Ajuntament farà un estudi per establir el nombre de jutjats de Sant Cugat

El govern inicia en breu les converses amb la Generalitat per dotar de pressupost un projecte amb una mida per determinar

Terrenys a tocar de la comissaria de Mossos / Foto: Cugat Mèdia

Societat

Publicat el 25/octubre per Sílvia González

L'Ajuntament encarregarà un estudi per fixar el nombre de jutjats de primera instància i instrucció que tindrà Sant Cugat. És un dels passos que farà el govern local, juntament amb l'inici de converses amb la Generalitat perquè doti de pressupost el projecte. El nombre de jutjats determinarà la dimensió d'unes instal·lacions que l'Ajuntament vol ubicar als terrenys municipals contigus a la comissaria dels Mossos d'Esquadra. Junts, ERC i Sant Cugat Empresarial han celebrat aquest divendres, en roda de premsa, l'acord assolit amb el govern espanyol perquè el municipi tingui partit judicial propi, una reivindicació de gairebé 40 anys.


El compte enrere per aprovar la llei

Es presenta un novembre calent per al govern local. D'una banda hi ha prevista una trobada a Sant Cugat amb el conseller de Justícia, Ramon Espadaler, per abordar el paper de la Generalitat en la construcció de l'edifici. Els ulls, però estaran també estaran posats a Madrid quan el Congrés aprovi la llei orgànica d'Eficiència judicial necessària per dotar Sant Cugat de partit judicial propi.

La nostra ciutat és l'única de Catalunya amb més de 65.000 habitants que no disposa d'aquesta condició. A àmbit de l'Estat espanyol, només hi ha els casos de Las Rozas i Rivas-Vaciamadrid. "Hem convençut el govern espanyol per fer-ho possible", ha exposat l'alcalde, recordant que en els últims 25 anys ni el PSOE ni el PP han possibilitat la creació d'un partit judicial.

Un cop s'aprovi la llei, abans de finals d'any, a l'Estat li tocarà assignar jutges i a la Generalitat, convocar les places per als treballadors públics. Mentrestant, l'Ajuntament prepararà el terreny, mai millor dit, per encabir els nous jutjats a l'avinguda de Can Volpelleres. Per al tinent d'alcaldia de Seguretat, Bernat Picornell, és "molt important tenir serveis propers. És una fita que s'ha assolit gràcies a la feina d'aquest govern i dels anteriors".

Terrenys a tocar de la Ronda Nord / Foto: Foto: Cugat Mèdia (Lluís Llebot)


El hub de Volpelleres

La voluntat del govern és crear un "hub" judicial i de seguretat que aglutini els nous jutjats, la comissaria dels Mossos, la nova comissaria de la Policia Local i les seus de Protecció Civil i l'ADF. La tinenta d'alcaldia de Mobilitat, Cristina Paraira, ha recordat que no caldrà fer modificacions de planejament perquè els terrenys ja estan qualificats per tenir equipaments per a ús administratiu.

Preguntada per Cugat Mèdia, Paraira ha assegurat que es buscaran solucions d'aparcament i transport públic per cobrir una zona ben connectada amb les estacions de Renfe i FGC i la C-16. De cara a les converses amb la Generalitat, l'Ajuntament plantejarà com a opció principal dues pastilles de terrenys al voltant de la comissaria de Mossos, una de 8.000 m2 (solar contigu) i una de 2.500 metres a la rampa tocant la Ronda Nord.

Josep Maria Vallès ha apuntat que hi ha altres opcions com l'edifici de l'antic Ajuntament, que requeriria reformes d'accessibilitat, que estarien disponibles en funció dels tempos i la dimensió final del projecte. No obstant això, Paraira ha remarcat que l'aposta és l'avinguda de Can Volpelleres. El govern apunta que el "hub" comportarà un increment de la vida comercial a Coll Favà i evitar desplaçaments a Rubí.

Eixugar una "anòmalia històrica"

L'alcalde, Josep Maria Vallès, ha subratllat la millora en la qualitat de vida que suposa per als santcugatencs tenir jutjats propis, quan ara depenen d'uns serveis saturats a Rubí. Un argument compartit pel president de Sant Cugat Empresarial, Eduard Torres, que com a advocat ha remarcat la repercussió en positiu que l'assoliment tindrà per al teixit empresarial.

Roda de premsa a la sala Ginesta / Foto: Foto: Ajuntament


Una feina "discreta"

"Hi ha hagut "pressing" polític perquè això passi", ha afegit el tinent d'alcaldia Jordi Puigneró, posant de relleu que ha estat necessari una feina "intensa i discreta" de Junts a Madrid en l'acord assolit amb el PSOE per introduir l'esmena transaccional al projecte de llei orgànica. La discreció ha estat el motiu, han apuntat, pel qual no han informat prèviament l'oposició, ni l'alcaldessa de Rubí, ni la jutgessa de pau de l'assoliment d'aquesta "fita històrica".




DECLARACIONS

Josep Maria Vallès

Vam considerar que la ubicació de l'avinguda de Can Volpelleres és la idònia. Però, primer cal saber quina mida tindrà aquest projecte.

Your browser doesn’t support HTML5 audio