L'aigua regenerada de la depuradora de Riu Sec de Sabadell arribarà a Sant Cugat el 2029
La planta produeix més aigua de la que es necessita per mantenir el seu cabal ecològic
Depuradora de Riu Sec / Foto: Ajuntament de Sabadell
SocietatPublicat dimarts per Acn / Redacció
La conducció que portarà aigua regenerada a Sant Cugat i Cerdanyola des de la depuradora Riu Sec de Sabadell es posarà en funcionament a finals de 2029. Així ho ha anunciat la Generalitat a l'hora de programar el calendari d'actuacions per garantir més aigua al conjunt del país fins al 2034. La de Riu Sec és una de les plantes de sanejament de les aigües residuals més grans del país.
Sant Cugat: 2029
Sant Cugat, Cerdanyola i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) rebran prop d'un milió de metres cúbics d'aigua regenerada, segons va anunciar l'Ajuntament el febrer de 2023, que equivalen aproximadament al 10% del consum total d'aigua potable de les tres zones.Aquest projecte, desenvolupat per l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), consisteix en l'aprofitament d'aigua regenerada produïda fora del territori metropolità. Concretament de l'estació depuradora Riu Sec de Sabadell, que produeix més aigua de la que es necessita per mantenir el seu cabal ecològic. Per tant, l'objectiu és poder subministrar aquesta aigua, a partir d'una canalització, a Sant Cugat, Cerdanyola i la UAB, per a usos municipals, recreatius i industrials.
El pla d'acció de la Generalitat
El calendari aprovat dona continuïtat a les mesures anunciades a l'agost i que conformen la nova estratègia de gestió de l'aigua, que busca deixar de dependre de l'aigua de la pluja i fer possible que el 70% de les demandes es puguin garantir amb recursos provinents de la dessalinització, la regeneració i els recursos del Besòs, entre d'altres.Entre les mesures destacades, a tot Catalunya, es preveu l'ampliació de la potabilitzadora de Trinitat (2025), l'activació de les estacions de regeneració d'aigua de Sant Feliu de Llobregat (2026) i Mataró (2027) i la connexió entre les aigües residuals del Besòs i la depuradora del Llobregat (2028).