Un documental de Cugat Mèdia realça el Pi d'en Xandri com a símbol de ciutat
Una publicació i un documental audiovisual repassen els 250 anys d'història del Pi
Publicat el 24/octubre per Guillem Andrés
Els actes del Pi d'en Xandri han tingut aquest dijous un nou capítol al Casal Torreblanca amb l'estrena del documental de Cugat Mèdia, que repassa la història del pi, i la publicació del llibre 'Pi d'en Xandri, 250 anys d'un símbol', editada per l'Ajuntament. Aquestes dues, reivindiquen l'arbre com a símbol de ciutat i el qual, va unir la població després dels actes vandàlics del 1997, quan un grup no identificat el va voler talar.
L'historiador propietari del Pi, Domènec Miquel, ha posat en relleu com l'arbre "comença a tenir una significació a partir de la dècada dels 70 i 80 del segle passat, quan hi passa la Marxa Infantil", unida a l'arribada de gent de fora al municipi.
Els actes vandàlics del 1997
Un dels moments més crítics a la història del pi va ser a la matinada del 2 de febrer de 1997, quan uns desconeguts mai localitzats, van intentar tallar-lo sense aconseguir-ho totalment. L'actuació de l'enginyer ambiental i excap del servei de Paisatge i Verd Urbà de l'Ajuntament de Sant Cugat, Jordi Torrijos, va ser clau per salvar-lo el pi. Així, es va decidir apuntalar-lo amb una anella de pals per evitar el seu trencament i tapar la ferida mitjançant trasplantaments de la mateixa escorça del pi.Un repàs documental
El documental de Cugat Mèdia se centra, precisament, en aquests fets. La directora del mitjà, Cristina Mur, ha destacat que havia de ser així, ja que "és un punt d'inflexió i canalitza la defensa de Torre Negra", alhora que "en aquell moment es va entendre que el pi era símbol de ciutat". Torrijos ha apuntat que "era important preparar un pla tècnic per presentar a l'Ajuntament" i qui era l'alcalde en aquell moment, Joan Aymerich, ha recordat que va veure que no s'havien equivocat en mantenir-lo dempeus.La peça audiovisual compta amb testimonis com els mateixos Aymerich i Torrijos, així com periodistes de Ràdio Sant Cugat que van cobrir informativament l'esdeveniment, com Jofre Llombart o Xavier Fornells, o activistes del Grup de Natura del Club Muntanyenc Sant Cugat, en aquella època, Josep Pros o German Llerena. En aquesta, es repassa el moviment veïnal i la gran manifestació que es va fer en defensa de l'arbre.
Per altra banda, la publicació en paper del repàs dels 250 anys es distribuirà amb el Tot Sant Cugat aquest divendres i es podrà trobar, a partir de la setmana vinent, a l'Ajuntament, a les OAC's descentralitzades i a altres dependències municipals. Per altra banda, l'alcalde, Josep Maria Vallès, ha destacat que si tot avança com està previst, "abans de final d'any la Generalitat el nomenarà arbre monumental de Catalunya".
A més de l'acte d'aquest dijous, dissabte hi haurà una recollida d'escombraries a l'entorn del Pi i un taller de caixes-niu.
DECLARACIONS
Domènec Miquel
L'arbre comença a tenir una significació a partir de la dècada dels 70 i 80 del segle passat, quan hi passa la Marxa Infantil.
Your browser doesn’t support HTML5 audio