El 'Trèvol', el nou refugi climàtic de l'escola Collserola

La cúpula ha estat elaborada pels estudiants del màster en disseny paramètric de la UPC

Societat

Publicat dijous per Aina Ruiz

L'escola Collserola compta amb un nou refugi climàtic. Elaborat pels estudiants del màster en disseny paramètric de la UPC es troba en mig del pati del centre escolar. Fet amb fusta contraxapada i xapes metàl·liques l'objectiu del projecte és crear un espai lleuger, ecològic que a la vegada permeti protegir els infants del sol i la ventilació. Conegut com a 'Trèvol' té la forma d'una cúpula i està decorat amb dibuixos extrets d'una base de dades que s'utilitza per entrenar l'intel·ligència artificial per fer-lo més propera als infants. L'any passat, es va instal·lar una estructura similar a l'escola Turó de Can Mates.

La cúpula, que s'ha inaugurat aquest dimecres, està composta per tres embuts units, és el resultat de la 8a edició de la col·laboració amb el Màster. En aquest sentit, el codirector del màster en disseny paramètric a l'arquitectura de la Fundació Politècnica de Catalunya Gerard Bartomeu la defineix com una "pell transpirable" per millorar les condicions de confort del pati. Una visió que també ha compartit l'estudiant del màster en disseny paramètric Bruno Garcia qui ha remarcat el repte de treballar amb una precisió mil·limètrica i passar del disseny digital a la construcció física. Alhora, ha realçat la importància de comptar amb aquesta cúpula després que el mes d'agost, durant el període de construcció, els estudiants comprovessin de primera mà la calor que hi feia.

Per la seva banda, la regidora d'Educació, Carme Ardid, ha tret profit del projecte i ha assenyalat que "tant de bo poguéssim posar això a totes les escoles de Sant Cugat".

Fruit dels coneixements apresos a l'aula i elaborada en quatre mesos, s'espera que més enllà de ser un lloc d'ombra la cúpula també tingui una funció híbrida, d'espai de docència. Pel que fa als dibuixos que decoren l'estructura, aquests han estat extrets d'una base de dades que s'utilitza per entrenar la intel·ligència artificial.


DECLARACIONS

Gerard Bartomeu

És una estructura híbrida que és mig refugi climàtic per un costat i mig espai híbrid de docència, espai de formació, aula a l'espai lliure. En definitiva, és una pell transpirable que el que fa és que millora les condicions de confort d'un pati on els arbres no creixen amb molta força també pel tipus de subsol que hi ha, que potser té runa i mai acabaran de ser arbres prou grans per a donar ombra en aquest espai de joc.

Your browser doesn’t support HTML5 audio