Tot el que has de saber de la nova taxa de residus que es comença a cobrar el 2025

La nova taxa cobreix el servei de recollida i transport de residus


  • Comparteix:

Imatge de residus orgànics / Foto: Ajuntament

Imatge de residus orgànics / Foto: Ajuntament

Els santcugatencs amb un habitatge en propietat hauran de pagar a partir del 2025 una nova taxa vinculada als residus. És el resultat d'una directiva europea que obliga a cobrar el cost del servei de recollida i transport de les deixalles. En el cas de Sant Cugat, s'aplicarà com a un nou rebut vinculat al valor cadastral dels immobles. Això és el que has de saber d'aquesta nova taxa, que s'incorpora a les ordenances fiscals per al 2025, que el ple ha d'aprovar inicialment aquest dilluns.


PER QUÈ S'APLICA AQUESTA TAXA?
La nova taxa és en compliment d'una normativa europea que vol gravar en funció de la generació de residus i que obliga a cobrar el cost del servei. En el cas de Sant Cugat, l'Ajuntament calcula que aquest cost serà de 7,2 milions d'euros per al 2024 i de 9,5 per al 2025.

De fet, la taxa s'haurà d'anar ajustant en funció del cost real que suposi el servei, que està pendent d'adjudicació i que també inclou el de neteja.

COM S'APLICA?
Sant Cugat ha decidit no aplicar la taxa de forma universal, sinó progressiva: les quotes seran més altes per als immobles de valor cadastral superior, i, per tant, les quotes seran menors per als immobles de valor cadastral inferior.

Aquests són els cinc trams que s'han establert:
  • Valor inferior a 80.500 euros (suposa el 15% del total d'habitatges a Sant Cugat): tarifa de 87,25 euros
  • De 80.500,01 a 115.000 euros (20% del total): tarifa de 130,88 euros
  • De 115.000,01 a 166.000 euros (20% del total): tarifa de 174,50 euros
  • De 166.000,01 a 250.000 euros (20% del total): tarifa de 218,13 euros
  • Més de 250.000,01 euros (15% del total): tarifa de 261,75 euros


  • QUAN S'HAURÀ DE PAGAR?
    El pagament es podrà fer en un únic rebut anual a l'octubre, o de forma fraccionada.

    HI HAURÀ BONIFICACIONS?
    Per tal d'incentivar la correcta gestió dels residus, s'aplicarà fins a un 5% de descompte al veïnat que acrediti (mitjançant una targeta d'usuari) l'ús de les deixalleries per portar-hi els residus. En concret, s'aplicarà un 1% de descompte per cada visita, amb un màxim de cinc visites.

    NO ES PAGAVA JA AQUESTA TAXA?
    És una taxa de nova creació en el cas de Sant Cugat per als ciutadans, ja que alguns negocis sí que la pagaven. Aquesta nova taxa no s'ha de confondre amb la taxa pel concepte de tractament de residus, que és d'àmbit metropolità i que la ciutadania ja paga a través del rebut de l'aigua. Tampoc té res a veure amb el servei de neteja viària, tot i que es presta de manera conjunta.

    De moment, l'Ajuntament té la intenció d'aplicar-la en funció del valor cadastral dels immobles, però pot ser que de cara al futur pateixi modificacions o s'ampliïn les bonificacions.



    • Comparteix:

    OPINA

    Identifica't per comentar aquesta notícia.

    Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

    Avís important

    Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

    Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

    No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

    Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.