Sant Cugat tanca dècades de litigi per la protecció de Torre Negra
El TSJC declara ferma la sentència que avala protegir el sector de la construcció
Imnatge d'arxiu de la zona / Foto: Cugat Mèdia
SocietatPublicat el 18/octubre per Anna González
Decisió judicial històrica. La darrera d'un llarg litigi que ha mantingut la protecció de Torre Negra als tribunals durant dècades. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha declarat ferma la sentència que avala la potestat de l'Ajuntament per modificar el Pla General Metropolità (PGM) a Torre Negra per convertir-lo de sòl urbanitzable no delimitat a sòl no urbanitzable ordinari. El decret arriba després que les diferents instàncies judicials no hagin admés a tràmit els recursos de cassació presentats per Núñez i Navarro. Així, la justícia ratifica una vegada més i de manera definitiva la defensa de Sant Cugat d'aquest espai i tanca la via judicial que posava en entredit els tràmits urbanístics per impedir la construcció d'entre 1.800 i 3.600 habitatges en aquest espai. Queda pendent, ara, saber si els propietaris reclamaran algun tipus de compensació.
El TSJC va considerar el 2022 que la modificació urbanística per protegir Torre Negra de la construcció era correcta i ajustada a llei, després de denegar tots els recursos presentats contra aquest nou planejament. Era el tercer intent del consistori -els anteriors van quedar tombats per la justícia- per convertir el sòl en no urbanitzable i va quedar aprovat definitivament per la Generalitat el juny del 2018.
Tant l'Associació de Veïns de Sant Cugat Propietaris de Torre Negra com Núñez i Navarro van presentar recurs contenciós administratiu contra aquesta aprovació, però van ser rebutjats. Llavors, Núñez i Navarro va decidir presentar recursos de cassació que no han estat admesos a tràmit.
És per això, i sense més recorregut judicial, que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha declarat ferma la sentència que confirma definitivament que les 165 hectàrees de l'àmbit de la Torre Negra poden ser sòl no urbanitzable ordinari.
Tancada la via judicial pels aspectes urbanístics, queda pendent dirimir sobre els drets compensatoris dels propietaris. Des del consistori consideren que no existeix "dret a indemnització", com ha afirmat el regidor d'Urbanisme, Àngel Pedròs.
Tot i així, l'Associació de Veïns de Sant Cugat Propietaris de Torre Negra, que no va presentar cap recurs de cassació, té iniciada una reclamació patrimonial de 400 milions d'euros com a compensació per la conversió del sector en sòl no urbanitzable.
Primeres reaccions
En una nota de premsa, l'alcalde, Josep Maria Vallès, s'ha felicitat per la decisió judicial. "És molt positiu per a Sant Cugat que aquesta porta d’entrada a Collserola quedi lliure de la urbanització", ha dit Vallès, qui també celebra l'ampli consens que té la protecció de Torre Negra.De la seva banda, ERC -membre de l'equip de govern- també celebra la decisió judicial, que qualifica de "victòria de ciutat".
I és que, finalment, les 165 hectàrees queden definitivament com a sòl no urbanitzable ordinari, tret de l'àmbit residencial ja existent, el Club de Tennis Natació Sant Cugat i l'escola Avenç, que s'ubiquen en sòl urbà. Tot aquest conjunt s'afegeix en termes de preservació a les gairebé 90 hectàrees que són de titularitat municipal i que principalment són agroforestals i formen part del Parc Natural de Collserola.
CONSULTA LA CRONOLOGIA DE LA PRESERVACIÓ DE TORRE NEGRA