Mila Martínez, ginecòloga: 'La menopausa és una finestra d'oportunitats per a grans coses'

El magazín 'Faves comptades' parla dels tabús que encara envolten aquesta etapa de la vida de les dones en el Dia Mundial de la Menopausa

Societat

Publicat avui, a les 14:00 per Alba Triadó

En el moment en què una dona deixa de tenir la menstruació, diem que entra en una nova etapa: la menopausa. Una paraula tabú, de la qual és difícil sentir-ne parlar en públic, i, encara més, positivament. Precisament per revertir aquesta situació, la doctora Mila Martínez, ginecòloga i responsable de la Unitat de Menopausa de l'Hospital Universitari General de Catalunya (HUGC), remarca la importància de parlar-ne obertament i normalitzar-la com una etapa més de la vida de les dones, allunyant-la de tabús i estigmes que han persistit al llarg de la història. De tot plegat i coincidint amb el Dia Mundial de la Menopausa, Martínez n'ha parlat al magazín 'Faves comptades' on Roser Ezequiel, una veïna de la ciutat, també ha compartit la seva experiència personal.

Escolta-ho

Segons Martínez, en els últims anys s'ha avançat molt, ja que les dones demanen més informació i no es conformen amb el silenci que tradicionalment ha envoltat aquesta etapa. "La menopausa és una finestra d'oportunitats per a grans coses", ha afirmat la doctora.

La ginecòloga ha explicat que, si bé la menopausa es diagnostica oficialment després de 12 mesos sense menstruació, els símptomes i irregularitats hormonals poden començar anys abans. Entre els primers indicis, ha esmentat les irregularitats en el cicle menstrual, que solen durar entre dos i quatre anys, així com sufocacions, sudoracions, insomni i canvis d'humor.

Tot i que la menopausa es considera una etapa natural de la vida de les dones al voltant dels 50 anys, quan arriba de manera precoç, abans dels 40, pot comportar riscos de salut a llarg termini. Per aquestes dones, és essencial rebre tractament hormonal per evitar problemes com l'osteoporosi o les malalties cardiovasculars.

Sobre com preparar-se per a la menopausa, la doctora ha recomanat mantenir una alimentació saludable, fer exercici regular i evitar tòxics com el tabac o l'alcohol: "La menopausa natural moltes vegades no necessita absolutament res més que hàbits de vida saludable i no necessita cap tractament", ha explicat. Martínez ha destacat, però, que la clau és cuidar-se durant tota la vida, no només quan s'acosta la menopausa: "Hem de pensar en els nostres ossos des dels 0 fins als 30 anys."

Testimoni d'una experiència personal

Roser Ezequiel, que també ha participat en l'espai radiofònic, ha compartit la seva experiència amb la menopausa. Ha explicat que, en el seu cas, la darrera menstruació va arribar als 54 anys, i des de llavors ha experimentat fogots i irritabilitat, tot i mantenir un estil de vida saludable amb exercici regular i alimentació equilibrada.


DECLARACIONS

Mila Martínez

La menopausa és molt interessant perquè les dones tinguin més informació i tinguin menys pors a realment una etapa de la vida que no és més que això, una etapa de la vida que és una finestra d'oportunitats a unes grans coses.

Your browser doesn’t support HTML5 audio