La T-16 caducarà al cap de sis mesos de complir els 16 anys

La normativa entrarà en vigor l'any vinent, mentre que en aquest 2024 es farà un format híbrid

Una persona fent servir la T-mobilitat / Foto: Acn

Societat

Publicat avui, a les 16:15 per Acn / Albert Solé

A partir de 2025, la T-16 tindrà una validesa de sis mesos des que els joves hagin complert els 16 anys. Així ho ha aprovat l'Autoritat del Transport Metropolità (ATM), tot i que en aquest 2024 encara es farà servir un format híbrid. D'aquesta manera, pels adolescents que ja han complert els 16 anys durant el primer semestre, la T-16 continuarà sent vàlida fins a finals d'any, mentre que pels que els compleixin durant el segon semestre ja s'aplicarà la nova normativa.

Aquesta targeta bonificada al 100% està pensada per als infants i adolescents de 4 a 16 anys perquè puguin fer els desplaçaments escolars i als municipis del seu entorn, que no coincideix amb les sis zones habituals.

Els joves de Sant Cugat no poden anar a Barcelona amb la T-16

Aquest canvi en les dates de caducitat, no modifica les condicions d'us. Així, un menor de 16 anys de Sant Cugat que vagi a una escola de Barcelona no pot fer servir la T-16 per desplaçar-s'hi gratuïtament, tot i que les dues ciutats estan a la zona 1. Alguns usuaris s'han queixat a les xarxes per aquest fet, i un santcugatenc fins i tot va presentar una queixa a la Síndica de Greuges de Catalunya.

L'1 de gener Sant Cugat va poder gaudir dels beneficis de la zona 1 del transport públic, junt amb 17 municipis més que estan fora de la zona 1, perquè formen part de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), i per això es va fer una excepció amb ells. Això significa que, en realitat, Sant Cugat continua a la zona 2, i un exemple són les limitacions per a l'ús de la T-16.

Per tant, els joves de Sant Cugat que tinguin la T-16, només poden viatjar gratuïtament a aquestes ciutats: Badia del Vallès, Barberà del Vallès, Cerdanyola del Vallès, Ripollet, Rubí, Sabadell i Sant Quirze del Vallès.